Rezultati iskanja
Vrani

Domov / Izobraževalne vsebine / Živalski svet / Ptiči

Vrani

Vrabci
Puščica v desno
Srakoperji
Puščica v levo

Vrani (Corvidae) so srednje veliki do veliki, robustni ptiči pevci z močnim kljunom in krepkimi nogami. To so zelo inteligentni ptiči, ki se hitro učijo in so sposobni reševanja kompleksnih nalog. So družabni in se radi družijo v jate, v skupinah iščejo hrano in skupaj prenočujejo.

Nekatere vrste, na primer kavka, vrana in krokar, so spretni letalci. Pravi akrobati so. Drugi vrani, kot sta sraka in šoja, pa na svojih širokih in kratkih krilih frfotajo le na kratke razdalje, z drevesa na drevo.

Večina vranov je stalnic in se s prihodom zime ne odpravijo v toplejše kraje. Vendarle pa se populacije, ki gnezdijo na skrajnem severu ali severovzhodu Evrope, pred ostrim mrazom umaknejo nekoliko proti jugozahodu.

Spola sta na videz enaka, v barvi perja prevladujejo črna, bela, siva in rjava. Vrani so vsejedi, ki se lotijo tako semen, oreškov in drugih plodov, kot žuželk, jajc, ptičjih mladičev in drugih živali, prav tako se ne branijo mrhovine, dosti užitnega pa najdejo tudi v človekovih odpadkih. Veliko gnezdo iz vej večina vranov zgradi visoko v drevesni krošnji, nekateri pa gnezdijo na skalnih policah ali razpokah in v duplih.