Rezultati iskanja
Žolne

Domov / Izobraževalne vsebine / Živalski svet / Ptiči

Žolne

Škrjanci
Puščica v desno
Smrdokavre
Puščica v levo

V Sloveniji živi deset vrst ptičev, ki jih uvrščamo v družino žoln (Picidae). Vse, razen vijeglavke, so specializirane za plezanje in tesanje lukenj v navpična debla.

Načinu življenja je prilagojena tudi njihova anatomija. Imajo krepke noge in dobro gibljive prste z ostrimi in močnimi kremplji. Pri vrstah s štirimi prsti (tri prste ima le triprsti detel) sta dva prsta obrnjena naprej, dva pa nazaj. Kot opora na navpični podlagi jim služijo toga repna peresa. Posebnost žoln sta tudi močen, dletasto ali šilasto oblikovan kljun in lobanja, ki skupaj z vratnimi mišicami absorbira tresljaje, nastale med trkanjem in tesanjem dupel. Žolne so primarni duplarji, kar pomeni, da dupla dolbejo sami, medtem ko jih sekundarni duplarji ne tešejo, ampak se v že narejenih duplih le naselijo.

Žolne se hranijo predvsem z žuželkami oziroma z njihovimi v les zavrtanimi ličinkami. Da te živali lahko zbezajo iz njihovih rovov, imajo žolne močno podaljšan jezik.

Večina vrst žoln za privabljanje partnerja in označevanje svojega teritorija uporablja trkanje ali bobnanje na odmrle dele dreves. Vse naše vrste žoln so stalnice, le vijeglavka je selivka.