Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Mali detel

Domov / Živalski svet / Ptiči / Žolne

Mali detel

Mali detel (Dendrocopos minor) je ptič velikosti vrabca in tako pravi pritlikavec med ptiči iz družine žoln, ki živijo pri nas. Od konice kratkega šilastega kljuna do konca repa meri le od 14 do 16 cm, razpon njegovih kril pa od 24 do 29 cm. Njegov umazano bel trebuh in boki so temno progasti, črn hrbet in krila pa krasijo prečne bele proge. Poleg njegove velikosti je zanj značilna tudi odsotnost rdečine na trebušni strani telesa. Spola se med sabo ločita po barvi kape. Samci imajo rdečo, samice pa črno kapo, medtem ko je čelo pri obeh spolih belo.

Mali detel je aktiven čez dan. Hrani se skoraj izključno z nevretenčarji – s pajki ter z odraslimi žuželkami in njihovimi ličinkami, skritimi pod drevesno skorjo. Te drobne živali išče na manjših vejah visoko v krošnji dreves, medtem ko se ostali detli in žolne zadržujejo nižje na drevesu. Le redko si mali detel privošči tudi kakšen sadež, dokaj pogosto pa ga lahko spomladi vidimo lizati drevesni sok, ki priteče iz leskove veje, ki jo je navrtal.

Mali detel je v Sloveniji dokaj pogosta vrsta, ki si duplo v odmrli veji iztêše sam. V tem duplu si med aprilom in majem uredi gnezdo. Živi v odprti pokrajini z manjšimi skupinami dreves in grmov, v starih visokodebelnih sadovnjakih in listnatih gozdovih s starimi hrasti. Ustrezajo mu tudi logi – vlažni gozdovi ob potokih in rekah. Pri nas je prisoten celo leto. Najlažje ga bomo opazovali spomladi, ko drevje še ni olistano, mali detel pa s svojimi klici in trkanjem že oz. še označuje svoje ozemlje in privablja samice. Kljub temu, da je pri nas zaenkrat še pogost, je zaradi izginjanja starih sadnih in ostalih listnatih dreves v Sloveniji spoznan za ogroženega in kot ranljiva vrsta uvrščen na Rdeči seznam ptičev gnezdilcev.

Mali detel (samica)