Rezultati iskanja
Sodoprsti kopitarji ali parkljarji

Domov / Izobraževalne vsebine / Živalski svet / Sesalci

Sodoprsti kopitarji ali parkljarji

Zveri
Puščica v levo

Sodoprsti kopitarji (Artiodactyla) so najštevilčnejša skupina velikih rastlinojedih sesalcev, ki vključuje 220 vrst živečih po vsem svetu.

Ker se v glavnem hranijo s celulozo bogato, torej s težko prebavljivo hrano, so se pri njih razvile prilagoditve na rastlinojedi način prehranjevanja. Parkljarji nimajo stalno rastočih zob kot je značilno za glodavce, pač pa imajo zvišane krone kočnikov, da se ti počasneje obrabijo. Nekateri med njimi, prežvekovalci, pa imajo še poseben štiridelen želodec.

Za boljši izkoristek poteka v želodcu prežvekovalcev postopna priprava in prebava hrane. Popaseno rastlinje gre najprej v vrečast vamp, ki služi kot nekakšna vreča za prenašanje hrane. Po paši se prežvekovalci umaknejo v kritje, kjer med počitkom nadaljujejo s procesom prebavljanja. Med počitkom gre hrana iz vampa v kapico, kjer se oblikujejo kepe. V fazi prežvekovanja se kepice po požiralniku vrnejo nazaj v usta, kjer se med temeljitim žvečenjem prepojijo s slino. Nastane kašasta zmes, ki potuje v tretji del želodca, ki mu pravimo devetogub. Šele iz devetoguba gre tako pripravljena hrana v siriščnik, kjer se prepoji s prebavnimi sokovi in se s pomočjo sožitnih (simbiontskih) organizmov prebavi.

Rastlinojede živali so nevarnosti najbolj izpostavljene prav med hranjenjem. Drobni glodavci se pred plenilci lahko umaknejo v rov, parkljarji pa morajo plenilcu ubežati. Pri begu se zanašajo na hitrost in spretnost, zato ima večina parkljarjev dolge in vitke okončine, mišično maso pa zgoščeno v telesu. Podaljšane kosti v končnih delih okončin njihove noge še podaljšujejo. Parkljarji imajo razvite največ štiri prste, katerih prosti členki so oblečeni v roževinaste parklje. Prvi prst manjka pri vseh predstavnikih, drugi in peti pa sta bolj ali manj zakrnela.

Parkljarji, ki živijo v Sloveniji, sodijo v dve skupini. Prva skupina so prašiči s sorodstvom (podred Suina), ki so pri nas zastopani z eno družino, to so prašiči (Suidae). Druga skupina naših parkljarjev so prežvekovalci (podred Ruminantia), sem uvrščamo družini jelenov (Cervidae) in votlorogov (Bovidae).