Rezultati iskanja
Puščica v levo
Srna

Domov / Živalski svet / Sesalci / Sodoprsti kopitarji ali parkljarji

Srna

Srna (Capreolus capreolus) je najmanjši med predstavniki družine jelenov (Cervidae), ki živijo pri nas. Višina srninih pleč je med 90 in 95 cm, odrasla žival pa je dolga dober meter. Velika uhlja na razmeroma kratki glavi na dolgem vratu izdajata plašno žival. Ob najmanjši slutnji nevarnosti z dolgimi skoki na svojih vitkih nogah čez drn in strn zleti v kritje. Njen rep je zelo kratek. Spodaj je bel, kar srne izrabljajo za komunikacijo v čredi in tudi s plenilcem. Belina dvignjenega repa opozarja ostale živali v čredi na nevarnost in sporoča plenilcu, da so ga že opazili. Poleti je njen kožuh rdeče rjav, za zimo pa ga zamenja gostejši sivorjav kožuh. Srnjakovo glavo krasi rogovje, ki mu v jeseni odpade, vendar mu ponovno zraste do spomladi. Samice rogovja nimajo.

Srnjad se najbolje počuti in znajde v gostem rastlinju, tako v gozdni podrasti kot v visoki travi nepokošenih travnikov. Pase se rada tudi na bolj izpostavljenih travnikih, kjer je trava bolj hranljiva, vendar tja praviloma zaide samo v mraku, zgodaj zjutraj ali zvečer, pa še to le za kratek čas. Hitro se naje rastlinja, nato pa se umakne v zavetje goščave, kjer v miru prežvekuje. Kot že rečeno srnjad živi manjših skupinah – čredah, stari samci pa postanejo samotarji. Marsikdaj se bomo v temnem delu dneva zdrznili ob hripajočem laježu, ki se bo razlegalo iz bližnjega gozda, vendar je vsak strah odveč, saj se tako oglaša srnjak ...

V družini jelenov je le za srnjad značilna posebnost v razvoju zarodka – odložena implantacija. To je pojav, pri katerem se zarodkov razvoj že zelo zgodaj ustavi, nato pa se po določenem obdobju mirovanja ugnezdi v steno maternice in z razvojem nadaljuje.

Glavna plenilca srnjadi v naravnem okolju sta ris in volk. Krdela volkov s svojimi pregoni ulovijo v glavnem živali v slabši kondiciji. Medtem ko v kulturni krajini – polnaravnem okolju, ki ga je sooblikoval človek – številnost srnjadi zmanjšujejo bolezni in zajedavci ter človek.


Srna v poletnem kožuhu