Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Lisica

Domov / Živalski svet / Sesalci / Zveri

Lisica

Lisica (Vulpes vulpes) je naša najpogostejša zver. Njeno vitko telo pred slabim vremenom varuje gost oranžno rjav kožuh, ki na trebuhu in konici repa prehaja v umazano belo barvo. Ima razmeroma kratke noge in dolg košat rep. Tehta med pet in sedem kilogramov, s tem, da so samci občutno večji od samic.

Pregovorno zvita lisica se človeka ne boji in živi celo v mestih. Je izjemno prilagodljiva vrsta, ki se enako dobro znajde v gozdovih, kulturni krajini in predmestjih. Njeno območje domovanja meri med 2,5 in 15 kvadratnih km.

Lisica je praviloma samotarska žival, ki se hrano odpravi iskat v zavetju mraka. Je vsejed, ki jé vse užitno, vendar najraje pleni glodavce.

Lisica naseljuje skoraj vso Evropo, le na nekaterih otokih je ni. Lisičino – razvejane rove z bivalnim prostorom in s shrambo – navadno izkoplje v pobočje pod drevesom ali štorom, za svoj dom pa včasih uporabi tudi zapuščeno jazbino. Mladiče skoti spomladi, na jesen pa se ti že osamosvajajo. Življenjska doba lisic je 10 do 12 let. Ta simpatična zver iz družine psov je tudi najpomembnejša prenašalka stekline, ki se pojavlja skoraj po vsej Sloveniji.


Lisica