Rezultati iskanja
Puščica v desno
Cerkve in kapelice

Domov / Stavbna dediščina in spomeniki

Cerkve in kapelice

foto: Tine Schein

Krščanstvo je kot prevladujoča religija pustilo svoj pečat v obliki številnih cerkva in kapelic. Na območju Notranjskega parka tako stoji več kot 30 različnih cerkva.

Cerkve so v preteklosti igrale veliko vlog. Poleg tiste osnovne, duhovne, so bile tudi center vaškega življenja, velikokrat pa so igrale celo vlogo vaških bank. Nekatere so bile nadgrajene v protiturške utrdbe.

Ko je govora o cerkvah, ne moremo mimo številnih arhitekturnih posebnosti – cerkev Sv. Volbenka je znana po svojem tlorisu, cerkvi Sv. Petra v Dolenjem Jezeru in Sv. Vida v Martinjaku pa po svojih kasetiranih stropih.

V cerkvah lahko velikokrat zaznamo ostanke preteklosti. V cerkvi Sv. Petra na Dolenjem Jezeru visi lestenec, ki je bil narejen v nekdanji glažuti na Javornikih, cerkev Sv. Štefana v Lipsenju pa je zaradi nizko postavljenega zvonika posebnost med cerkvami. Zanimive so tudi ruševine cerkvice Sv. Kancijana v Rakovem Škocjanu in cerkve Sv. Miklavža na Slivnici.

Tudi kapelice so nekdaj igrale pomembno vlogo. Kapelica na stari poti med Rakekom in Cerknico je bila postavljena v spomin na bitko med avstro-ogrsko in francosko vojsko, kapelica nad Grahovim, ki je posvečena Sv. Florijanu in Sv. Miklavžu, pa naj bi nakazovala lokacijo, kjer je nekdaj stala cerkev.

 

Število obstoječih cerkva: 38
Najstarejša omemba cerkve:    1040
Čas jožefinskih reform - razpustitev cerkva: konec 18. Stoletja
Leto požiga cerkve v Cerknici: 1472
Oglejte si tudi

Center za obiskovalce Cerkniško jezero

Pohodništvo

Mlini in žage