Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Vojaška dediščina in gradovi

Domov / Stavbna dediščina in spomeniki

Vojaška dediščina in gradovi

Območje Notranjskega parka je zaradi terenskih značilnosti že od nekdaj predstavljalo strateško lokacijo, saj so tu potekale številne pomembne trgovske poti.

V času rimskih cesarjev sta bili mimo Cerknice speljani dve pogosto uporabljeni cesti, ob katerih je zraslo kar nekaj gradov in utrdb. Še vedno lahko najdemo ruševine gradov Šteberk, Loško in Karlovec, ki stojijo ob nekdaj pomembnih cestah in so sami predstavljali strateške točke za obrambo. Gradovi sami pa pogosto niso bili dovolj za branjenje lokalnega prebivalstva. Turki so domačinom namreč predstavljali takšno grožnjo, da so bili ti prisiljeni graditi protiturške tabore. Eden izmed njih se je ohranil še danes in stoji na starem trškem jedru Cerknice, okrog cerkve Marijinega rojstva.

V novejši zgodovini, v času rapalske meje, sta na območju parka zrasla dva velika sistema utrdb, in sicer italijanski Valle Alpino (alpski zid) in jugoslovanska Rupnikova linija. Nekoč sta predstavljala obrambo dveh velikih držav, danes pa počasi razpadata sredi gozdov. Ostanke alpskega zidu lahko najdemo v Rakovem Škocjanu, ostanke Rupnikove linije pa na pobočjih Slivnice in bližini Rakeka, Brezij in Grahovega.

število obrambnih linij: 2 - Rupnikova linija, alpski zid
število protiturških taborov: 2 - Cerknica, Begunje
število gradov: 3 - Šteberk, Loško, Karlovec
zabeleženo število vpadov turkov: 10
Oglejte si tudi

Center za obiskovalce Cerkniško jezero

Pohodništvo

Spomeniki