Rezultati iskanja
Kontrabantarstvo

Domov / Tradicionalne obrti in dejavnosti

Kontrabantarstvo

Kontrabantarstvo

FOTO: 1930 Javorniki - Čez mejo, AVTOR: Alojz Tomec
VIR: stareslike.cerknica.org, ZBIRKA: Anda Tomec

S postavitvijo meje med Italijo in kraljevino Jugoslavijo po prvi svetovni vojni so naši kraji naenkrat prišli v obmejno področje in začelo se je delati tisto, kar se je vedno delalo in se še dela ob meji: tihotapiti. Meja je takrat tekla tik ob teh krajih in glavne kontrabantarske poti v Italijo so tekle čez Javornike.

Kontrabant je marsikomu prinesel lep zaslužek, mnogim pa je bil način, kako priti do cenejše jugoslovanske moke in s tem do malo večjega hlebca kruha ob kosilu. Italijanska država se seveda ni sprijaznila s tihotapstvom in kontrole ob meji so bile pogoste. In vendar se je dogodilo, da so celo kakega financarja našli za eno nogo privezanega v vrhu drevesa. Med iskanjem po gozdu je namreč stopil v zanko, ki so jo tihotapci privezali na upognjeno drevo.

Nekajkrat pa so bili kontrabantarji zajeti tudi na račun domačih ovaduhov. Grozila jim je denarna, zaporna, v nekaterih primerih celo smrtna kazen. In vendar vsi ti ukrepi tihotapstva na Notranjskem niso nikoli povsem zatrli.

iz jugoslavije tihotapili: konje, meso, moko, cigarete, les
iskani italijanski izdelki: sladkor, riž, kava, vino, svilene rute, damski dežniki 
trajanje: do začetka druge svetovne vojne
Oglejte si tudi

Center za obiskovalce Cerkniško jezero

Pohodništvo

Vožnja z lojtrnikom