Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Steklarstvo

Domov / Tradicionalne obrti in dejavnosti

Steklarstvo

Steklarstvo je bilo na Notranjskem prisotno le v majhnem obsegu. Omejeno je bilo na javorniške gozdove, kjer pa je stalo kar nekaj steklarn oziroma glažut. Material za steklarne so pridobivali iz peskokopov kremena, ki se ga je našlo v obilici na severni strani Slivnice v vaseh Otonica in Podslivnica.

Od leta 1774 do 1793 je nad Dolenjo vasjo v gozdu obratovala »dolenjska« steklarna. V steklarni so izdelovali kozarce, steklenice, steklo v ploščah in šipe za ure je imela približno sto zaposlenih ljudi.

Od leta 1816 do 1845 je v Javornikih nad Dolenjim Jezerom v gozdu obratovala »jezerska« steklarna. V steklarni so izdelovali belo vzboklo steklo in steklene plošče. Kremenjak so pridobivali na Slivnici, pepeliko pa so pripravljali v javorniških gozdovih. Steklarna se je oglaševala tudi na razstavah obrtniških izdelkov, zaprli pa so jo zaradi pomanjkanja lesa oziroma pritožb vasi Cerknice, Dolenjega Jezera in Dolenje vasi zaradi pustošenja gozdov. V spominu ljudi je glažuta ostala v imenu poti, ki je nekoč vodila do tja, »fabrška« pot.

kje so kopali kremen: Slivnica, Otonica, Podslivnica
čas delovanja "Dolenjske" steklarne: 1774 - 1793
čas delovanja "jezerske" steklarne: 1816 - 1845
steklarski izdelki: kozarci, steklenice, steklene plošče, lestenci
Oglejte si tudi

Center za obiskovalce Cerkniško jezero

Pohodništvo

Mlini in žage