Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Druge živali

Domov / Naravne znamenitosti / Cerkniško jezero

Druge živali

Cerkniško jezero gosti najbolj drobnega polžka in najkrepkejšega medveda. In vse vmes. Tukajšnje življenje s svojo pestrostjo že od nekdaj privablja naravoslovce in ljubitelje narave, vsakič pa ponudi kaj novega, še ne videnega ...

Presihanje vode iz zavetja gozda zvabi medveda, divjo mačko, dihurja in ostale zveri, ki se ne morejo upreti gostiji z ribami, ujetimi v lužah. Okljuke potokov in rečic v iskanju rib obiskuje vidra, volčja družina pa na ravnico napodi utrujeno košuto ...

Pomlad stali ledeno skorjo, iz otrplosti zbudi tisoče dvoživk in jih iz podzemnih kotičkov zvabi na jezero. Svatovanje se lahko začne! Množice zelenih žab, zelenih reg in navadnih krastač glasno in neutrudno pozdravljajo večere pozno v poletje. Najbolj nenavadno je gotovo skupinsko prezimovanje sekulj v eni od jam ... Do dvajset tisoč se jih tam zbere čez zimo, kar je največji tovrsten dogodek v Evropi.

Življenje v vodi zapustijo miriade vrbnic in enodnevnic in se na krilih poletnega večera zavrtinčijo v svatovski ples. Žuželčja svatba je prava netopirska požrtija. Ko upehane žuželke omahnejo v leno vijugajoče potoke, pa pridejo na svoj račun še ribe in kasneje še nešteti, tudi očem nevidni, organizmi. Ti organsko snov pretvorijo v anorgansko in jo naredijo spet dostopno rastlinam. Tako Jezero na svojstven način daje in jemlje življenje v večnem kroženju snovi in pretakanju energije.

Pisan mozaik življenjskih prostorov, težko prehodna ravnica in obilje hrane nudijo zavetje in preživljajo čudovito zanimiv živalski svet. Ves živi svet je med sabo in s kraškim svetom ter značilno klimo prepleten v izjemen ekosistem, trden in krhek hkrati, imenovan presihajoče jezero.

Število endemnih vrst (endemitov): 12
delež vrst sesalcev, živečih v SLOVENIJI: 50 %
delež vrst dvoživk, živečih v evropi: 24 %
delež vrst dnevnih metuljev, živečih v evropi: 29 %