Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Ribe

Domov / Naravne znamenitosti / Cerkniško jezero

Ribe

Ribe k bregovom, ponikvam in požiralnikom Cerkniškega jezera že od pradavnine privabljajo ljudi, že dolgo pred prvim človekom pa so se ob presahlem jezeru z njimi gostile zveri in jate ptic.

Vladarica podvodnega sveta je ščuka, ki negibno lebdi v senci blatnikovih listov ob robu Stržena. Tu se v igri svetlobe in senc zlije z okolico ter potrpežljivo čaka, da mimo njenega skrivališča priplava jata rdečeperk ...

Medtem na dnu vodotoka kramljajo linji in se nastavljajo sončnim žarkom. Temno zeleni šlajn, kot mu pravijo domačini, se zlato zasveti, ko tu in tam obrne kamen na dnu in izpod njega splaši ličinko enodnevnice ter jo lenobno posrka za malico.

Podobno veselje imajo z brskanjem za ličinkami žuželk in ostalimi vodnimi nevretenčarji tudi krapi, ki so jih v Cerkniško jezero prinesli ljudje.

Rdečeperke so družabne ribe, ki se družijo v manjše jate enako velikih rib. Večje se iz globine zaganjajo na površino, s katere z glasnimi pljuski pobirajo obnemogle žuželke, ujete v vodni film. Vse preveč rade pa si privoščijo tudi ščukin kaviar ...

Kleni, kot da ne bi imeli miru, patruljirajo po svojem delu jezera in si brez strahu ogledajo vsako novost, ki jo opazijo. Tudi ostrim očem ostrižev, ki v svoji nenasitni lakoti prečesavajo jezero po dolgem in počez, se ne more skriti nič, kar se premika ...

Ob izvirnih delih potokov, ki polnijo jezero, se pod kamni tiščijo navadni kaplji in uživajo v hladu s kisikom bogate vode. Nekoliko nižje se ob bregu drži jata majhnih rib. To so pisanci, ki švigajo za ličinkami vodnih žuželk, ob plapolajočih dristavcih pa se drži lepotička, rdeče pikasta potočna postrv.

Menki se iz sence med trstičjem in izpod korenin ob bregu potoka prikradejo šele ob mraku in nato v zavetju noči iščejo kaj za pod zob. Njihov nočni način življenja jim pride prav tudi v času, ko jezero presahne in v podzemlju preživijo do naslednje povodnji.

Število vrst rib v cerkniškem jezeru: 10
Število tujerodnih vrst rib v cerkniškem jezeru: 3
največja ščuka, ujeta v jezeru:  106 cm, 12 kg
največja ščuka, rešena ob presihanju jezera 115 cm, 15 kg
največji linj, ujet v jezeru 59 cm, 3,5 kg
največji linj, rešen ob presihanju jezera 65 cm, 4 kg
največja količina rib, rešena ob enem reševanju 5.000 kg