Rezultati iskanja
Puščica v levo
Rastlinstvo

Domov / Naravne znamenitosti / Javorniki

Rastlinstvo

Naravni gozdni ekosistemi med drugim blažijo ekstremne vremenske pojave, preprečujejo erozijo prsti in delujejo kot zbiralnik vode. Vabijo nas na oddih od napornega vsakdanjika, vendar ne pozabimo – v gozdu smo le gostje; s primernim obnašanjem dokažimo, da smo vredni vabila!

Najbolj pisani so gozdovi Javornikov spomladi. Ko sneg skopni in bukve šele zelenijo, tla že obarvajo značilne vrste podrasti. Tevju in črnemu telohu, po domače slepici, družbo delajo jetrnik, zvonček, kronica, različne konopnice, spomladanski grahor, širokolistna grašica in spomladanska torilnica ... kamor koli pogledaš, nekaj cveti!

Kmalu se s cvetovi odenejo še grmiči – navadni in lovorolistni volčin, puhastolistno kosteničevje, češmin, kranjska kozja češnja, kloček ...

Gozdne vrste orhidej sicer niso tako ogrožene kot travniške, a nič manj zanimive. Prve zacvetijo jajčastolistni muhovnik, bleda naglavka in rjava gnezdovnica, kasneje dvolistni in zelenkasti vimenjak, navadni kukovičnik in širokolistna močvirnica. Vztrajen in natančen opazovalec lahko najde tudi redke Greuterjevo, purpurno in ozkoustno močvirnico.

Poleti zacvetijo endemna Justinova zvončica, postavna ognjica, konjska griva in Fuchsov grint, čudovita turška lilija, nežna kolenčasta krvomočnica, njivni in kimastoplodni šipek pa svilničevolistni svišč, rdeči slizek in velecvetni čober ... Paše za oči in žuželke zlepa ne zmanjka!

Sprehod po Javornikih, odetih v tople jesenske barve, ko bukev, gorski javor in maklen, goli brest, veliki jesen, jerebika in mokovec porumenijo, vsakemu obiskovalcu na usta privabi nasmeh!

število rastlinskih vrst: 300+
število vrst orhidej: 10