Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Križna jama

Domov / Naravne znamenitosti

Križna jama

Križna jama

Križna jama je ena najlepših vodnih turističnih jam v Sloveniji. 22 smaragdnih jezer povezuje kot solza čist podzemni potok, v stranskih rovih ležijo prastare kosti jamskih medvedov, po številu vrst pravih jamskih živali pa sodi Križna jama med najbogatejše jame na svetu!

Križna jama je sedmi najdaljši jamski sistem v Sloveniji. Človek jo obiskuje že od neolitika dalje, še prej pa je v njej gospodaril zdaj žal izumrli jamski medved. Hoje po poteh, ki so jih tisoče let uporabljali jamski medvedi, in veslanja po jezerih v kraškem podzemlju ne boste nikoli pozabili!

Čarobna privlačnost Križne jame so njena jezera. Do sedem metrov globoka podzemna jezera so se oblikovala za sigastimi pregradami. Te so nastale, ker je na brzicah izločanje sige iz vode hitrejše kot na počasnejših delih vodotoka.

Vhod v Križno jamo je nekje na sredi med Bloško planoto, Loško dolino in Cerkniškim poljem. Če krenemo po glavnem kraku jame, imenovanem Jezerski rov, od vhoda v smeri proti toku vode, pridemo do razcepa Kalvarija, kjer se jama razdeli na Blata in Pisani rov.

Po teh dveh rovih teče voda, ki v Križno jamo priteka z Blok, se pretaka med jezeri in svojo pot nadaljuje v Novo Križno jamo, ki je za obiskovalce zaprta. Voda se nato ponovno pojavi na površju v izviru Štebrskega Obrha na robu Cerkniškega polja.

dolžina rovov: 8273 m
število podzemnih jezer: 22
največja globina jezera: 7 m
ZNAČILNOSTI KRIŽNE JAME
 • Živalstvo

  Križna jama sodi po najdbah kosti jamskega medveda med najbogatejše v tem delu Evrope. Jamski medvedi so Križno jamo več deset tisoč let uporabljali kot brlog, danes pa tu živijo le še manjše živali.

  Kljub zelo nizki količini hranilnih snovi v vodi je Križna jama izjemno bogata po številu vrst troglobiontov, specializiranih jamskih živali. 45 troglobiontskih vrst, živečih v Križni jami, jo po biotski pestrosti uvršča na 4. mesto na svetu!

  Veliko slepo postranico in gladkega jamskega ježka, drobnega raka enakonožca, so prvič opisali prav po živalcah, ki so jih našli tu. Poleg tega je Križna jama dom šestim vrstam vodnih polžkov, od tega trem endemitom iz rodu Belgrandiella. V večni temi Križne jame med drugimi živijo tudi drobnovratnik, prva opisana jamska žuželka na svetu, jamska mokrica, jamski pajek in kapniška slepa postranica ...

  Na vhodnem delu Križne jame najdejo zavetje tudi druge živali, med njimi jamski pedici in jamske kobilice, nekoliko globlje pa počivajo netopirji podkovnjaki.

  število troglobiontskih vrst:   45
   Število endemitov:
   število vrst, opisanih iz križne jame:
Aktivnosti
Čolnarjenje

Cerkniško jezero je zaradi svoje spremenljive velikosti in oblike pravi raj za raziskovanje...

Preberi več
Ogled Križne jame

Če vas mika veslanje po podzemnih jezerih, je Križna jama pravo mesto za vas. Ta kraška...

Preberi več
Vodeni izleti

Raziščite nešteto zgodb, skritih draguljev in drugih zanimivih čudes, ki jih skriva...

Preberi več
Oglejte si tudi

Center za obiskovalce Cerkniško jezero

Pohodništvo

Drobnovratnik (Leptodirus Hochenwartii)