Rezultati iskanja
Puščica v desno
Živalstvo

Domov / Naravne znamenitosti / Rakov Škocjan

Živalstvo

Očem skrito življenje v večni temi podzemnih špranj in rovov živijo pravi jamski specialisti. Najbolj znamenit med njimi je hrošč drobnovratnik, prva opisana jamska vrsta hrošča na svetu!

Na brežinah ob izvirih Raka se ustvarjajo plažice, ki pa niso peščene … Oblikujejo jih hišice podzemskih polžev. Med njimi je tudi par endemnih vrst, ki jih ni moč najti nikjer drugje na planetu!

V mraku se iz zavetja jam dvignejo netopirji, večer globoko iz gozda pozdravi kozača, tu in tam pa skozi gozd prihlača še medved ...

Podnevi se ob bregu Raka spreletavajo kačji pastirji, življenje ličink v potoku zapuščajo enodnevnice, vrbnice in mladoletnice, ki se na nežnih krilih dvigajo pod drevesne krošnje, po mirni gladini ob bregu pa švigajo vodni drsalci.

Bogastvo vodnih nevretenčarjev je pogrnjena miza ribam. Kleni leno krožijo po tolmunu, tu in tam v zasedi preži ščuka, za brzicami se skriva potočna postrv, pod koreninami pa noč čaka menek.

Med tem se v iskanju sladke medičine in družic ob gozdnem robu spreletavajo gozdni postavneži, črtasti medvedki in drugi metulji, v zavetju gozda se na jelovih štorih prerivajo bukovi kozlički, v udornicah in na vhodnih delih jam pa se zadržujejo suhe južine, kobilice jamarice ter druge površinske vrste, ki rade obiščejo vhode v podzemlje.