Rezultati iskanja
Puščica v desno
Živalstvo

Domov / Naravne znamenitosti / Slivnica

Živalstvo

Na strmih severnih pobočjih se bohoti bukov gozd, vir lesa in dom vsem mogočim živalim, od hrošča bukovega kozlička do medveda.

Podnevi po gozdu odmeva bobnanje črne in zelene žolne ter velikega detla, z vrha jerebike se razlega kričanje krekovta in zvonko kukanje kukavice. Medtem med debli škrjančar šviga za ščinkavci in sinicami, nad travnatim pobočjem zakroži kanja, ob grebenu Slivnice pa se spreletita krokarja. Ta ptičji živžav traja vse do mraka, ko prihod noči iz dremeža zbudi veliko uharico in lesno sovo.

Travnike, nad katerimi čez dan letajo črni apoloni, gozdni postavneži in krvomočnična rjavka, ter pod njimi rije krt, še v jutranjem mraku obiščeta srna in zajec, za katerim se prikrade še lisica.

V živalskem kraljestvu ni ponoči nič manj živahno. Zdaj se v krošnjah zbudijo polhi, podleski, kune in netopirji, ki se podajo v lov za neštetimi nočnimi metulji. Gozdna tla oživijo žuželke, stonoge in pajkovci, ki so se čez dan skrivali pred soncem, a jih že čaka nova nevarnost – lačna usta krastač, rovk in ježev.