Rezultati iskanja

Domov / Novice

Čemaž ali medvedji česen

Čemaž je prebivalec starih gozdov, zato nam njegova prisotnost takoj pokaže območja, kjer je gozd že od nekdaj. Goloseki in čemaž ne grejo skupaj, saj te in druge rastline gozdne podrasti ne preživijo brez zavetja krošenj odraslih dreves.

V Notranjskem parku gozdovi prevladujejo, zato bomo čemaž srečali pravzaprav po vsem parku. Nepozabni pogledi na pomladne gozdove v objemu čemaža pa se nam ponujajo na čarovniški Slivnici in grebenu Javornikov.

Nepozabni pogledi na pomladne gozdove v objemu čemaža. Foto: Jošt Stergaršek

Čemaž nosi znanstveno ime Allium ursinum, kar bi v dobesednem prevodu pomenilo medvedji luk … kot pravijo pravljice zato, ker tudi vsejedi medved (Ursus arctos) ceni okus in zdravilne učinke snovi, ki jih čemaž proizvaja.

Pri nabiranju čemaža velja biti previden, saj v Sloveniji vsako leto zabeležimo nekaj obiskov bolnišnice in celo smrtnih primerov zaradi uživanja strupenih rastlin, ki so jih nabiralci zamenjali za užitni in koristni čemaž. Največjo težavo bržkone predstavlja dejstvo, da čemaž večinoma nabiramo v času pred cvetenjem, ko lahko liste zamenjamo z listi šmarnice (Convallaria majalis), jesenskega podleska (Colchicum autumnale) ali celo bele čmerike (Veratrum album).

 Da boste lažje rastline med sabo ločili, si preberite spodnje opise:
- Čemaž: ima dobro vidno cvetno stebelce z belimi zvezdastimi cvetovi. Iz čebulice izraščajo 2 do 3 mehki listi suličaste oblike. Značilen je izrazit vonj po česnu.
- Šmarnica: ima dolgopecljate in suličaste liste, ki rastejo v parih. Listi so trši v primerjavi s čemaževimi. Cvetovi so nanizani vzdolž stebla in so v obliki zvončka. Prepoznamo jo po prijetnem vonju cvetov.
- Jesenski podlesk: listi izraščajo iz čebulice oviti drug okoli drugega. So podolgovati, pokončni, suličasti in bolj mesnati v primerjavi s čemaževimi.
- Bela čmerika: listi so rebrasti in široko suličaste oz. ovalne oblike. Na spodnji strani so puhasto dlakavi. Listi čmerike so za razliko od čemaža spiralasto razporejeni po steblu.

 Cvetovi šmarnice (Convallaria majalis). Foto: Jošt Stergaršek

 Cvetovi bele čmerike (Veratrum album). Foto: Jošt Stergaršek

Če ste v dvomih, rastline nabirajte, ko zacvetijo, saj jih takrat pravzaprav ne moremo zamenjati.

Vsi deli čemaža so namreč užitni, vsebnost zdravilnih učinkovin v njem pa narašča do cvetenja. Cvetovi oz. bolj rečeno socvetja so nekoliko nežnejšega okusa od listov in čudovit okras solatam. Listi so uporabni kot dodatek nadevom slanega peciva, iz njih lahko skuhamo odlično juho ali jih uporabljamo kot začimbo ali zelenjavno prilogo. Čeprav so užitne tudi v tleh skrite čebulice, se nabiranju le-teh izogibajmo, saj na ta način rastlino uničimo, medtem ko rastlina z odtrganim listom ali socvetjem živi in opravlja svojo vlogo v ekosistemu še naprej, pa še naslednje leto ga lahko spet naberemo.

Cvetovi čemaža (Allium ursinum). Foto: Jošt Stergaršek

Čeprav ima čemaž značilen vonj po lukih, ki ga ostale zgoraj naštete vrste nimajo, nam žal zaradi nabiranja čemaža prsti tako dišijo, da je ta razlikovalni znak praktično neuporaben.

Previden nabiralec bo nagrajen z okusnim in zdravilnim obrokom, ki pomaga čistiti kri, deluje kot digestiv, znižuje krvni tlak in holesterol. Poleg tega, da ima čemaž podobne blagodejne učinke na telo kot česen (Allium sativum), čemaž je tudi manj agresiven do želodca in ne pušča neprijetnega zadaha.