Rezultati iskanja

Domov / Novice

Center za obiskovalce Cerkniško jezero je odprl vrata

Ob najbolj znanem presihajočem jezeru na svetu smo končno le odprli sodoben center za obiskovalce. V njem obiskovalcem na interaktivne načine predstavljamo hidrološke in geološke razmere tega območja.

Na zadnji septembrski dan smo s slovesnostjo odprli še razstavni del Centra za obiskovalce Cerkniško jezero. V njem je doslej deloval turistično - informacijski del centra s turistični informatorji, od danes dalje pa lesena stavba na koncu Dolenjega Jezera ponuja nepozabno doživetje za vseh pet čutil. Center je zasnovan tako, da je za celovito doživetje potrebno uporabiti vsa čutila, veliko je tipanja, premikanja predmetov, sestavljanja, tudi vonjanja in seveda poslušanja: v centru boste lahko zavohali poletni vonj po jezerski meti, poslušali nočne zvoke Cerkniškega jezera, slišali zvok skrivnostne čaplje bobnarice, pa pokanje ledu na zaledenelem jezeru, lahko boste v 3D verziji videli preobrazbo kačjega pastirja iz vodne ličinke v odraslega in še veliko veliko drugega!

Otvoritve se je udeležil tudi minister za okolje in prostor Uroš Brežan, ki je poudaril, kako izjemno ohranjena je tukajšnja narava in kako pomembno je poskrbeti, da takšna ostane. Priznal je, da mora tudi država aktivneje pristopiti k varovanju in upravljanju tega bisera. V tem duhu država v okviru ohranjanja narave že omogoča izvajanje več mednarodnih in drugih projektov. Na prireditvi so s svojim ubranim petjem nastopili Ljudski pevci Jezerci, moderatorka prireditve in domačinka z Dolenjega Jezera Katarina Braniselj pa se je na odru pogovarjala tudi s 85-letnim Jezercem, Tonetom Lovkom. Po prireditvi so si obiskovalci pod strokovnim vodstvom naših biologov Jošta Stergarška in Rudija Kraševca ogledali notranjost centra.

Za gradnjo stavbe Centra je zaslužna občina Cerknica. Notranjski park pa je s pomočjo evropskih in državnih sredstev poskrbel za razstavo v njem, za interpretacijo narave tukajšnjega prav posebnega koščka sveta. Ni bilo preprosto. Vsakdo od ekipe Notranjskega parka je prispeval svoj delež, svoj razmislek. Sodelovali so tudi zunanji strokovnjaki. Včasih je pri snovanju vsebin navdih našel biolog, drugič geograf, tretjič kulturnik, četrtič arhitekt in tako naprej. Strokovnega usklajevanja znotraj hiše in z zunanjimi eksperti je bilo ogromno. Iskreno smo hvaležni vsakomur, ki je primaknil svoj košček. Posebna zahvala gre vsem domačinom, ki so bili pripravljeni deliti zgodbe, izkušnje in spomine.

Center je poklon Cerkniškemu jezeru in se bo nenehno spreminjal in nadgrajeval z novimi vsebinami in tehnologijami. Z njim ne pridobiva le Cerknica, ampak vsa Slovenija: Cerkniško jezero je namreč državni fenomen, o katerem se otroci učijo v šolah in je del slovenske identitete.

Zimski obratovalni čas: od 1. oktobra do 31. marca.

Ponedeljek: zaprto
Torek– petek: 10:00 - 17:00
Sobota, nedelja, prazniki: 10:00–17:00

Poletni obratovalni čas: od 1. aprila do 30. septembra.

Ponedeljek: zaprto
Torek– petek: 10:00–17:00
Sobota, nedelja, prazniki: 9:00–18:00

Kontakt +386 31 668 223

TUKAJ najdete vse podrobnosti o Centru in njegovi vsebini.

Fotogalerija slovesnega odprtja centra in posnetki njegove notranjosti (avtorja Ljubo Vukelič in Blaž Žnidaršič):