Rezultati iskanja

Domov / Novice

Center za obiskovalce raste!

Na koncu parkirišča v vasi Dolenje Jezero, nekaj deset metrov od Cekrniškega jezera, že raste naš sodobni Center za obiskovalce. Konstrukcija, ki bo nazadnje lična lesena zgradba, bo zgrajena iz križno lepljenega lesa. Prejšnji teden zaradi snega (in posledično čudovite zimske pravljice, ki nam jo je prinesel) nismo uspeli dokončati postavljanja centra. Nadaljujemo ta teden, ko imamo mešanico sonca in dežja. Danes tretjina objekta že stoji, tudi že druga lesena plošča, skozi katero bodo stopnice vodile v prvo nadstropje.

Gradnja novega Centra za obiskovalce

Središče za obiskovalce bo imelo dva ključna dela: informacijsko in interpretacijsko točko Cerkniškega jezera. Na informacijski točki bodo obiskovalci lahko rezervirali prenočišča, doživetja, najeli vodnika, si izposodili kolesa, kupili spominke ali lokalne dobrote ter dobili vse potrebne informacije o turistični ponudbi na območju Notranjskega regijskega parka. Drugi, največji del sodobne lesene stavbe bo namenjen interpretaciji Cerkniškega jezera. Obiskovalcem bomo na interaktivne načine predstavili edinstvene hidrološke in geološke razmere tega območja, ki so ključno vplivale tako na razvoj naravne kot tudi kulturne dediščine ob jezeru.

Takole trenutno gradijo nov Center za obiskovalce

 V tem trenutku v parku pospešeno snujemo teme in možne načine predstavitve, predvsem pa se trudimo vsebino predstaviti na privlačen način. Obiskovalcem centra bomo skušali ponuditi dostop do doživetij, ki jih v naravi ni vedno mogoče izkusiti. Tisti, ki pridejo poleti, bodo lahko videli in začutili, kakšno je jezero, ko je polno. Obiskovalcem, ki bodo k jezeru prišli v času, ko je vode v njem na pretek, bomo pričarali pogled na suhe požiralnike, na trstičje in zvok kačjih pastirjev, ki nas obletavajo med sprehodom po jezerskem dnu. V centru ne bodo manjkale niti sanitarije, ki jih ob jezeru zdaj marsikdo pogreša.  

Osnova za Center za obiskovalce je notranjski skedenj

 

Osrednji del Centra bo informacijski pult

Bo pa center na vsak način zasnovan tako, da ne bo prinašal konkurence ali podvajanja z že obstoječimi ponudniki. Ravno nasprotno, predstavljal bo dopolnitev te ponudbe in se, ob nadgradnji, z njo povezoval v smiselno celoto. Obiskovalce bi s to celoto ponudbe radi tako navdušili, da si bodo želeli videti še in še več. Zato jih bomo po ogledu usmerili ven, proti Cerkniškemu jezeru in k novo postavljeni infrastrukturi, ali pa k lokalnim ponudnikom, stran od zaščitenih območij in s tem smiselno upravljali tok obiskovalcev.

V zgornje nadstropje bodo vodile stopnice

Z novim turističnim središčem bomo izpolnili tri cilje: informiranje obiskovalcev o ponudbi na območju Notranjskega parka, bogatenje izkušnje obiskovalcev ob obisku parka ter posredno podaljševanje turistične sezone, saj bo center odprt v vseh letnih časih in ob vsakem vremenu. Za gradnjo centra je občina Cerknica namenila 350.000 evrov, Notranjski park pa 70.000 evrov. Ko bo objekt stal, predvidoma naj bi ga zgradili do marca prihodnje leti, ga bo Notranjski park v nekaj mesecih napolnil.

V zgornjem nadstropju bo multimedijska soba

Komaj čakamo, da odpremo vrata in vas povabimo na obisk!