Rezultati iskanja

Domov / Novice

Cerknica z najsodobnejšo kino opremo in večjo ponudbo filmovi!

Kulturni dom Cerknica, ki je del Notranjskega parka, bo dobil novo, sodobno opremo za predvajanje digitalnih kinematografskih vsebin. Nakup projektorja DCP (Digital Cinema Projector) in spremljevalne opreme bo v edino cerkniško kino dvorano končno prinesel široko filmsko ponudbo, primerljivo z velikimi kinematografi (večina najbolj priljubljenih filmov je namreč na voljo le še v formatih, ki jih lahko predvajajo najsodobnejši digitalni projektorji), bo Kulturnemu domu omogočil projekt Regijski kino. Zanj bo dobil sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSPR) v vrednosti 70.000 €.

Trenutni projektor, ki je v uporabi že več kot 10 let, ne omogoča več tehnično najbolj dovršenih projekcij in rednega filmskega programa z aktualnim izborom filmov. Zaradi zastarelosti projektorja in predvsem formatov, ki jih slednji podpira, je programski nabor močno omejen, saj se vedno več filmskih ustvarjalcev in distributerjev odloča, da predvajanja filmov na zastarelih nosilcih ne bodo več omogočali.

Glavni namen naše zgodbe, imenovane Regijski kino, je z novo in posodobljeno opremo za predvajanje digitalnih kinematografskih vsebin v Kulturnem domu Cerknica preprečiti ugašanje delovanja kina in s tem prebivalcem celotne regije omogočiti novo, kakovostno in nekoč že obstoječo storitev. V projekt bodo vključeni tudi mlajši obiskovalci kina, ki bodo kot izziv lahko soustvarjali filmske vsebine in obenem pridobili vrsto znanj s področja filmske produkcije. V sklopu projekta pa se obetajo tudi obiski filmskih ustvarjalcev in poznavalcev ter možnost za srečanje in pogovore z njimi. Cerknici se obeta zanimivo obdobje v znamenju kina, ustvarjanja filmov in druženja s filmskimi ustvarjalci.

Ključnega pomena v celotnem snovanju posodobitve kinodvorane je tudi podpora Občine Cerknica (ustanovitelja zavoda Notranjski park, katerega del je Kulturni dom Cerknica) za ponovno oživitev kina v regiji.

 Kulturni dom Cerknica, Foto: Ljubo Vukelič

V okviru projekta bodo v dvorani Kulturnega doma zavrteli 12 brezplačnih filmov različnih žanrov, ki jih bodo spremljali tudi pogovori z ustvarjalci filmov in drugimi strokovnjaki, partnerji pa bodo na šolskih filmskih delavnicah poskrbeli za izdelavo 6 kratkih filmov o bontonu v kinu.

Projekt se je uradno pričel s 1.7.2020 in bo trajal do 30.6.2021. S sezono 2021/2022 se tako že lahko nadejamo močne okrepitve filmskega programa in filmskih projekcij z najsodobnejšo tehnološko opremo.

V projektu Vzpostavitev regijskega kina, ki ga podpira LAS Notranjska, sodelujejo še partnerji  Zavod Oron, OŠ Toneta Šraja Aljoše Nova vas in OŠ heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu.

Filmarija 2019, Foto: arhiv KD Cerknica

Kljub vsem naštetim oviram se v Kulturnem domu Cerknica zadnjih nekaj let trudijo ponujati raznolik in kakovosten filmski program. V letih 2017-2019 je bil Kulturni dom Cerknica vključen v program filmske vzgoje za otroke in mladostnike FILMARIJA, v sklopu katerega so ponujali projekcije filmov s pogovori ter brezplačne delavnice. Izvedbo programa je finančno podprl Slovenski filmski center, v njem pa sta poleg Kulturnega doma Cerknica sodelovala še Kulturni dom Postojna in Kosovelov dom Sežana.

Že četrto leto zapored Kulturni dom Cerknica v sodelovanju z enoto za varstvo naravne dediščine Notranjskega regijskega parka v Cerknici organizira tudi kratek festival Kino na prostem, v sklopu katerega omogočijo brezplačen ogled različnih filmov, tudi z okoljsko in naravovarstveno tematiko, v izjemnem ambientu vrta Galerije Krpan v Cerknici. Brezplačen ogled filmov tudi v okviru Kina na prostem omogočajo evropska sredstva, v tem primeru finančni mehanizem LIFE Naturaviva.

Letošnji Kino na prostem bo na sporedu med 28. in 30. avgustom, na ogled bodo filmi Mleko, Medvedi s Kamčatke in večkrat nagrajen film Medena dežela.

Kino na prostem

Trud zaposlenih pri pripravi kakovostnega filmskega programa so leta 2019 opazili tudi pri ART KINO MREŽI SLOVENIJE, odtlej je Kulturni dom Cerknica polnopravni član mreže, vodja Kulturnega doma Cerknica dr. Anja Bajda je bila istega leta žirantka za podelitev nagrade Art kino mreže Slovenije na ljubljanskem mednarodnem festivalu LIFFE, v letu 2020 pa je bila imenovana tudi za članico častnega razsodišča Art kino mreže Slovenije. Slednja sicer združuje 27 članov in skrbi za promocijo filmske kulture ter prikazovanje kvalitetnih filmov, predvsem art programa.

S projektom Regijski kino si v Kulturnem domu Cerknica želijo vzpostaviti raznovrstni, redni in aktualni filmski program in se tako ponovno uveljaviti kot regijski kino, ki je v zgradbi nekdanjega sokolskega doma deloval preko 40 let. S tehnično posodobitvijo in bolj rednim filmskim programom si želijo privabiti lokalno občinstvo in filmoljube, ki trenutno na projekcije odhajajo v kinodvorane izven regije.

Več informacij: dr. Anja Bajda, vodja Kulturnega doma Cerknica: 051 326 567, anja.bajda@kd-cerknica.si