Rezultati iskanja

Domov / Novice

Čudovit dan v družbi obiskovalcev Notranjskega parka

Na sončno nedeljo, ki je bila obenem tudi svetovni dan mokrišč (2. februar) smo se s številnimi obiskovalci z vseh koncev Slovenije podali na prijeten potep po prvem delu sprehajalne poti Drvošec ob Cerkniškem jezeru. Vabilu na druženje z našim biologom Joštom Stergarškom se je odzvalo dobrih 60 ljudi, med njimi je bilo tudi kar nekaj domačinov, ki so jih zanimali plodovi dela Notranjskega parka.

Zbrali smo se na koncu vasi Dolenje Jezero, ob nastajajočem Centru za obiskovalce

Mimo nastajajočega Centra za obiskovalce, lesene hiške, podobne skednju, v katerem bodo zanimive multimedijske vsebine o parku, smo se mimo požiralnikov Rešeto odpravili do prve točke. Tam stojita dve leseni pahljači, na katerih manjkajo še kovinske plošče z napisi, fotografijami in zanimivimi informacijami. 

Udeleženci potepa na točki, ki predstavlja dve gori, ki se vzpenjata nad jezerom - Slivnico in Javornike

Jošt Stergaršek, ki je resda biolog po izobrazbi, a še veliko bolj po srcu, je obiskovalcem razkrival podrobnosti iz življenja rastlin in živali v parku, razložil, kako je vse v naravi povezano in usodno soodvisno, tudi človek kot njen del. Predstavil je novo sprehajalno pot Drvošec, na kateri bo čez nekaj tednov stalo več kažipotov, usmerjevalnih tabel in tabel s poučnimi, zanimivimi, zabavnimi opisi okolice in 5 opazovalnic za ptice.

Na nasipu, ki vodi proti gozdnemu delu poti Drvošec

Številni udeleženci potepa po Cerkniškem jezeru

Mimo čebelarske učne poti smo se tam, kjer se cesta razcepi proti vasi otok, povzpeli na gozdno pot, v osrčje gozda. Postanek smo naredili na eni najlepših razglednih točk, kjer bo stala lesena opazovalnica Kuharca. Temelji zanjo so že narejeni, pogled z njih pa že ponuja obsežen pogled na Cerkniško jezero, ki je te dni bolj polje, saj je zaradi pomanjkanja padavin v zadnjih tednih voda v njem večinoma presahnila.

 Tu bo stala opazovalnica ptic Kuharca

Točka, s katere je mogoče videti številne ptice, nas je tokrat pustila na cedilu. No, razgled je bil še vedno sapo jemajoč, a ptic, razen nekaj belih čapelj, v času, ko smo bili tam, ni bilo na spregled.

So nas pa na lokaciji presenetili prvi zvončki in teloh.

Znanilci pomladi

Črni teloh

Prijeten potep smo zaključili s počitkom na klopeh ob bodoči opazovalnici, Jošt pa je moral še dolgo odgovarjati na številna vprašanja, ki so se udeležencem porodila med njegovimi pripovedovanji. Marsikdo nam je namignil, naj takšen izlet čim prej spet ponovimo. In res ga bomo! Takšni vodeni potepi bodo v našem parku postali stalnica. Ko bodo dokončno urejene vse naše nove sprehajalne in kolesarske poti, bo vse skupaj še bolj pestro in zanimivo!

Prijeten počitek pod krošnjami na poti Drvošec