Rezultati iskanja

Domov / Novice

Da bi tako, kot je Madžarom, uspelo tudi nam

V okviru priprav na vzpostavitev semenske banke in na obnovo travnikov v projektu LIFE FOR SEEDS smo si partnerji projekta ogledali primer dobre prakse obnove travnikov na Madžarskem. Med 22. in 24. marcem smo obiskali naravni park Nyík-rét és I-II-es tározó, ki upravlja s 600 ha travnikov, od katerih jih 250 ha le kosi, na ostalih površinah pa med majem in novembrom izvaja ekstenzivno pašo podolskega goveda ter kombinacijo enkratne pozne košnje in jesenske paše.

Park upravlja s 600 ha travnikov, od tega jih 250 ha samo kosi, drugod pa med majem in novembrom izvaja ekstenzivno pašo. Foto: Urša Gajšek

Med letoma 2010 in 2014 so v parku skupaj s še dvema partnerjema izvedli projekt LIFE z naslovom »Establishment of the Pannon Seed Bank for the long-term ex situ conservation of Hungarian vascular wild plants« (LIFE08 NAT/H/000288, akronim HUSEEDBANK). V projektu so nabrali in trajno shranili semena 844 vrst rastlin (po projektu pa še dodatnih 68 vrst), kar predstavlja več kot 50 % madžarske flore. Za večino vrst so tudi razvili protokole kaljenja ter izvedli reintrodukcijo nekaterih stepskih vrst v nacionalnem parku Kiskunság.

Pomladanski zajčji mak (Adonis vernalis). Foto: Tomaž Jančar

Naša ekipa si je skupaj s partnerji projekta ogledala tudi Nacionalni inštitut za biodiverziteto in genske vire (Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ). Njihov sedež je v kraju Tápíoszele, slabih 100 km vzhodno od Budimpešte, globoko v madžarski pusti., kjer so se pred desetimi leti s podobnimi izzivi, kot se zdaj mi, že srečali. Spoznali smo, kako deluje semenska banka in si ogledali učinke različnih metod obnove vrstno bogatih travnikov.

Semenska banka na Madžarskem. Foto: Urša Gajšek

Raziskovalni center za agrobiodiverziteto, kjer so se pred desetimi leti s podobnimi izzivi že srečali skozi projekt HUSEEDBANK. Foto: Urša Gajšek