Rezultati iskanja

Domov / Novice

Dnevi Notranjskega parka ob Cerkniškem jezeru

Vabimo vas, da zadnji majski konec tedna preživite z Notranjskim parkom in njegovimi partnerji. Tudi letošnji Dnevi Notranjskega parka prinašajo številne poučne in zabavne aktivnosti ter delavnice tako za otroke kot tudi za starejše. 

Sobota bo bolj kulturno-ustvarjalno obarvana, nedelja pa bo namenjena raziskovanju in zabavi.

Povezava na facebook dogodek

SOBOTA

17:00
Pravljica "Zakaj je polje jezero?"

Saša Pavček bo pripovedovala svojo pravljico, ki je bila leta 2017 nominirana za nagrado desetnica društva slovenskih pisateljev za najboljšo mladinsko literaturo.

Organizira: Kulturni dom Cerknica

 17:30 
Ustvarjanje z jezersko tršco

Mladi in manj mladi se bodo družili in ustvarjali (risali ali pisali), namesto klasičnih svinčnikov in barvic pa bodo uporabljali kar jezersko tršco.

Organizira: JSKD, Območna izpostava Cerknica in društvo Modro nebo

 20:00
 
Nastop ljudskih pevk Jezerska tršca z gosti

cerkev Sv. Petra, Dolenje Jezero

NEDELJA

8:00
Pohod k podzemlju Velike Karlovice

Odpravili se bomo po poteh arheoloških najdišč, si z jamarji Jamarskega društva Karlovica ogledali notranjost jam, v kateri vstop sicer ni mogoč. Pot nadaljevali do Velike in Male Karlovice, ostankov gradu Karlovec, Dolenjske glažute in naravnega okna ob Kamojstrniku.

Trajanje: 3h Organizira: Štefka Šebalj (Planinsko društvo Cerknica)

8:00, 9:00 in 10:00
Opazovanje in obročkanje ptic

Ob Cerkniškem jezeru je bilo opaženih blizu tristo vrst ptic. Te si boste lahko pobližje ogledali z daljnogledi in spektivi ter prisostvovali obročkanju.

Trajanje: 1h Organizira: Dare Fekonja (Prirodoslovni muzej Slovenije)

9:00 in 10:30
Izdelava ognjičevega mazila in sivkine kopeli

Delavnica za vse generacije je namenjena boljšemu spoznavanju zdravilnih zelišč.  Lahko si boste  izdelali ognjičevo mazilo in sivkino kopel ter spoznali njune blagodejne učinke.

Trajanje: 1h Organizira: Tamara Urbančič

10:00
Voden kolesarski izlet do Rakovega Škocjana (20 km)

S kolesi bomo spoznavali skrivnosti te slikovite doline, ki je nastala, ko se je udrl strop podzemne jame. Zahtevnost izleta je srednje težka.

Trajanje: 3h Organizira: Mitja Fajdiga (Turistično društvo Rakek)

11:00  
Voden sprehod po čebelarski učni poti z degustacijo

Sprehodili se bomo po čebelarski učni poti, kjer nam bo vodnik povedal nekaj o čebelah in čebelarstvu, hkrati si bomo ogledali in tudi okusili izdelke iz medu.

Trajanje: 1,5h Organizira: Janez Dragolič (Čebelarsko društvo Cerknica)

13:00
Osrednji program
14:00-16:00 (na pol ure)
Panoramska vožnja z lojtrnikom

S tradicionalnim vozom s konjsko vprego, ki je nekdaj služil predvsem prevozu trave in sena, se boste popeljali ob Cerkniškem jezeru.

Trajanje: 1h Cena: 3 €/osebo

16:00-20:00
 Glasbeni program: Narodnjaki in Šlajn

Poleg tega pa se boste v nedeljo dopoldne (9-13h) lahko spoznali s skrivnostni bitji Cerkniškega jezera, ter si čez cel dan izposodili kanuje ali kolesa, se popeljali z drevakom - tradicionalnim čolnom Cerkniškega jezera, se udeležili lokostrelstva in zanimivih delavnic domače obrti, izdelave štampiljk, branja pravljic in poslikave obraza. 

Ko vam bo zmanjkalo energije, se boste lahko okrepčali z lokalnimi dobrotami ter si za spomin kupili kak izdelek notranjskih obrtnikov. 

Izhodišče vseh sobotnih in nedeljskih aktivnosti je na prireditvenem prostoru (parkirišče ob koncu vasi Dolenje Jezero).