Rezultati iskanja

Domov / Novice

DNEVI POHODNIŠTVA 2023

Sončno obarvana septembrska vikenda (9. in 10. september ter 16. in 17. september) sta na Dneve pohodništva v Notranjskem parku privabila številne pohodnike iz cele Slovenije. Skupaj se nam je na štirih pohodih pridružilo preko 350 obiskovalcev, ki so odkrivali pohodniške poti v mistični deželi Cerkniškega jezera. V družbi naših lokalnih vodnikov so pohodniki odkrivali prelepe kotičke Menišije, Slivnice, Javornikov in Cerkniškega jezera.

Dnevi pohodništva so se začeli v soboto, 9. septembra, s Pohodom po medvedovih stopinjah v organizaciji Turističnega društva Menišija. Pohodniki so se na pot podali iz Selščka, rojstne vasi umetnika Maksima Gasparija, na Špičko v družbi lokalnih vodnikov Roberta Kužnika in Tineta Koširja. Sledili so markirani poti, imenovani Po medvedovih stopinjah, pohod pa so zaključili z obiskom Notranjske hiše ob dobri družbi in hrani.

Utrinki s Pohoda po medvedovih stopinjah. Foto: arhiv NRP, Nataša Mele in Robert Kužnik


Pohod na Slivnico
 v organizaciji Planinskega društva Cerknica je v nedeljo, 10. septembra, vodila Štefka Šebalj. Pohod je najbolj očaral družinice z mlajšimi otroki, saj so po začaranem gozdu coprnice Uršule iskali sestavine za magični napoj. Imeli so veliko srečo, saj so jih na vrhu pričakale prijazne slivniške coprnice. Za druženje in okusno malico so poskrbeli na Domu na Slivnici. 

Utrinki s pohoda na Slivnico. Foto: arhiv NRP in Neverland


Drugi vikend Dnevov pohodništva smo v soboto, 16. septembra, začeli z malce težjim pohodom na Javorniško Babo. Pohod je organiziralo turistično društvo Rakek, pohodnike pa sta po Javornikih vodila izkušena lokalna vodnika Natalija Vrhunc in Stanislav Gnezda. Na vrhu se je pohodnikom razprl pogled na Pivško kotlino, Snežnik, Sv. Trojico, Nanos, Triglav in Javorniški greben. Pohodniki so si temeljito pretegnili noge in napolnili pljuča s svežim zrakom. Za dodatno energijo med pohodom je poskrbela Notranjska okuševalnica z različnimi vrstami prigrizkov in domačim sokom.

Utrinki s pohoda na Javorniško Babo. Foto: arhiv NRP in Stanislav Gnezda


Za zaključek Dnevov pohodništva so se ljubitelji pohodništva v nedeljo, 17. septembra, podali na že tradicionalen 10. pohod od Šteberka do Karlovce, po poti legende o Notranjskem Romeu in Juliji oz. zgodbe o tem, kako je nastalo Cerkniško jezero. Pohodu, ki ga organizira Turistično društvo Cerkniško jezero, so se gostje lahko pridružili na 21 km ali krajši 8 km trasi. Na poti so se okrepčali z malicami lokalnih ponudnikov (Kmetija T'Dolenj, Turistična kmetija Knap, Klasje - Društvo žena in deklet na podeželju Cerknica). Pohodnike je na koncu pohoda pričakala okusna topla malica, ki jo je pripravila in stregla ekipa Doma na Slivnici, in bogat spremljevalni program (srečelov in nastopi OŠ Cerknica). 

Utrinki s pohoda Od Šteberka do Karlovce. Foto: arhiv NRP in Ljubo Vukelič


Za sodelovanje se iskreno zahvaljujemo vsem turističnim društvom, lokalnim vodnikom in ponudnikom, ki so poskrbeli za odlične in kakovostne malice na pohodih. Hvala tudi vam, dragi pohodniki, da ste tudi letos skupaj z nami prehodili in raziskali naš prav poseben košček sveta.