Rezultati iskanja

Domov / Novice

Dom na Slivnici - čudoviti novi pritlični prostori

Dom na Slivnici ima novo podobo! Natančneje, njegova notranjost v pritličju. Obnovljeni so hodnik, sanitarije, shramba, točilni pult ter osrednji prostor, ki ga krasijo kamin, na steni pa obnovljeni praskanki Lojzeta Perka.

Po dolgoletni stagnaciji in celo degradaciji objekta danes Dom na Slivnici po zaslugi Občine Cerknica in njenim odličnim sodelovanjem z novima najemnikoma Doma - Robertom Polajžerjem in Marjano Kočevnik - dobiva po eni strani podobo, kakršno je imel leta 1964, ko so ga postavili, obenem pa postaja sodobna planinska koča.

Občina Cerknica se je že pred časom zavezala, da bo iz občinskega proračuna namenjala sredstva za postopno obnovo Doma na Slivnici. Glede na izkazane potrebe najemnika je bilo treba prioritetno urediti pritlične prostore. Še letos bo obnovljeno tudi ostrešje doma, v naslednjem letu pa se bo energetska sanacija nadaljevala z zamenjavo oken in obnovo fasade. »Objekt se že ogreva s pomočjo toplotne črpalke, vgrajena je mala čistilna naprava, vse skupaj kaže na to, da zasledujemo cilj okolju prijaznega in energetsko varčnega objekta,« pravi cerkniški župan Marko Rupar. Prepričan je, da se lahko z zglednim sodelovanjem z najemnikoma Doma na Slivnici obogati turistična ponudba v občini, in je vesel, da so končno naleteli na osebi, s katerima so "uglašeni." »Vse, kar se na objektu dela in se še bo, je v 100% soglasju občine,« dodaja Rupar. »Res odlično nam uspeva. Terasi pred Domom bomo končno dali prvotni namen, da bo podaljšek spodnjega dela stavbe, v katerem bo okrepčevalnica in da bo nanjo mogoče priti neposredno iz stavbe. V dveh letih bo to planinski dom kot se šika, primer dobre prakse za planinske domove po državi. Potrudili se bomo tudi, da Dom, ki ima zdaj formalno status gostinskega objekta, prekategoriziramo v planinski dom, kar je edino logično,« zaključuje župan.

Dom na Slivnici je tako pripravljen, da sprejme obiskovalce, le še na ugodne epidemiološke razmere in ustrezne vladne ukrepe bo treba počakati.

Fotografije: Ljubo Vukelič