Rezultati iskanja

Domov / Novice

Drsanje po Cerkniškem jezeru odsvetujemo!

Notranjski regijski park zaradi odjuge ta konec tedna in v prihodnjem tednu drsanje po Cerkniškem jezeru ODSVETUJE. Jezero sicer ima ledeno skorjo, vendar je ta še pretanka in se zaradi toplega vremena topi. Spomnimo tudi, da Cerkniško jezero ni običajno jezero, ampak je presihajoče in na njegovem dnu so požiralniki. Kaj lahko se zgodi, da voda pod ledom nenadoma presahne, drsalec zgoraj pa je lahko zato ne odnese najbolje. Tiste, ki se boste vseeno odločili za drsanje, opozarjamo, da drsate na lastno odgovornost in vam svetujemo skrajno previdnost.

Na ledu previdno!

PARKIRANJE OB JEZERU bodo ta konec tedna urejali gasilci, zato obiskovalce prosimo, naj upoštevajo njihova navodila. Avtomobile lahko pustite na označenih parkiriščih in ob robovih urejenih makadamskih cest. Parkiranje na travnikih ob jezeru je po državni zakonodaji prepovedano in ga bodo medobčinski redarji kaznovali.

Takole so gasilci promet urejali lani ob množičnem drsanju

Lep, sončen konec tedna lahko ob Cerkniškem jezeru izkoristite tudi za sprehode po številnih idiličnih poteh ob njem. Mi vam priporočamo novo, urejeno pot Drvošec, ki vodi naravnost od parkirišča v Dolenjem Jezeru čez nasip in naprej, mimo čebelnjakov, pred zavojem makadamske poti na levo, ki vodi do vasi Otok, pa se po poti povzpnete v gozd mimo Ribiške koče in nadaljujete sprehod naprej po čudovito lepi poti skozi gozd, ki vas pelje vse do mostu v Vratih pred vasjo Otok. Pot je dolga 3,7 km.

Priporočamo tudi sprehod po Poti izvirov, ki je ena najlepših v parku. Začne se v vasi Gorenje Jezero, pri naselbini Hrastene Njive in se zaključi v vasi Laze pri Gorenjem Jezeru. Večina kristalnih izvirov je trenutno sicer suhih, saj že nekaj časa ni bilo padavin, a pot kljub temu nudi čudovite poglede na vodo, gozdno okolico, lepe podobe neokrnjene narave. Ko bo pot povsem dokončana (predvidoma konec pomladi), bodo na posameznih odsekih tudi informativne, usmerjevalne in poučne table za sprehajalce.

Pot izvirov

Zemljevid krožne Poti izvirov