Rezultati iskanja

Domov / Novice

Čarobnost Notranjskega parka skozi objektiv lokalnih fotografov

V počastitev 20. rojstnega dneva Notranjskega parka smo v Kulturnem domu gostili peterico izjemnih cerkniških fotografov: Zorana Vidriha, Sebastjana Zeliča, Grego Žorža, Blaža Žnidaršiča in Tineta Šubica. Vsak od njih je predstavil 5 svojih fotografij, pripovedoval o njihovem ozadju in v sproščenem klepetu z moderatorko večera, Evo Kobe, razkrival ozadje nastanka fotografij, svoj odnos do te dejavnosti. Izvedeli smo marsikatero zanimivo ali zabavno anekdoto, razpredali niti skrivnosti fotografskih veščin in uživali v izjemnih fotografijah. 

V pogovoru z vsemi smo ugotovili, da mora imeti fotorgaf za dobro fotografijo tudi znanje - pa ne le tehnično, fotorgafsko, ampak mora dobro poznati tudi motiv fotografiranja. Če so to na primer ptice, ki so najljubši motiv Sebastjana Zeliča, jih moram poznati kot ornitolog - kdaj in kje gnezdijo, kako so videti samice in kako samci, v katerem delu dneva jih lahko vidi, kakšne so njihove lastnosti in posebnosti. Zoran Vidrih, ki fotografira vesolje, mora poznati ozvezdja, galaksije, vedeti mora, kaj in kdaj lahko fotografira, saj motivi iz vesolja za nas Zemljane, ki se na svojem planetu vrtimo, niso statični. Tudi Blaž Žnidaršič, ki je med povabljenimi edini profesionalni fotograf, in tehniko obvdlada do potankosti, mora v fotografijo dati tudi nekaj sebe, nekaj duše, kot slikar s fotorgafijo prikazati značaj in razpoloženje oseb, ki jih večinoma fotorgafira. Tine Šubic izjemne fotografije momentalnih pojavov (sonce skozi luknjo v Velikem naravnem mostu; trenutek, ko se voda prelije čez jezerski nasip; trenutek, ko Skadulca prične bruhati; ko neki izvir na Gorenjem Jezeru dobi svojo najlepšo kristalno podobo ... ) naredi zato, ker zelo dobro pozna tukajšnje kraške pojave in fenomen njihovega pojavljanja in sosledja. Ki pa se jih ne da vpisati v koledar, saj nimajo stalnosti. Grega Žorž, ki fotografira izključno iz zraka, z dronom in in brezzrcalnim fotoaparatom, mora natančno poznati krajino občine Cerknica.

Na koncu smo vsi, udeleženci in obiskovalci, ugotovili, da moramo takšen dogodek vsekakor ponoviti. In ga res bomo v prihodnjem letu.

Fotogalerija večera (avtor: Ljubo Vukelič):