Rezultati iskanja

Domov / Novice

Gnezdilnica za policijsko sovico

Se še spomnite sovice - velikega skovika, ki jo je lani še kot mladička našel policist s PP Cerknica, ji s tem rešil življenje, ko je dovolj zrasla, pa smo jo v Notranjskem parku spustili "na svoje"? Ta sovica bo kmalu dobila hišico! Pa ne le ona!

Najdeni veliki skovik je zdaj (če mu je šlo vse po sreči), tako kot vsi drugi njegove vrste, v toplih krajih v Afriki. Ko se bodo skoviki konec marca vrnili, jih bo v našem parku čakalo več ličnih, udobnih in pred plenilci varnih gnezdilnic. Izdelali so jih naši kolegi z DOPPS, ki so se oglasili pri nas, da bi našli najboljše možne lokacije za hiške. Ena od njih bo vsekakor tudi pred Policijsko postajo Cerknica, kjer je policist Bogdan Paternost lansko poletje našel in rešil malo puhasto sovico. Morda se ta sovica vrne prav tja, k policistom, v eno od gnezdilnic.

Tjaša Zagoršek z DOPPS, Bogdan Paternost s PP Cerknica in Tomaž Jančar z Notranjskega parka. Foto Eva Kobe

Pogovor o ustrezni lokaciji za gnezdilnico. Foto Eva Kobe

Veliki skoviki se iz toplih krajev vrnejo v obdobju med sredino marca in koncem aprila, odvisno od temperatur. Najprej se vračajo samci, ki poiščejo primerno gnezdišče. Če bodo našli DOPPS-ove gnezdilnice, si bodo izbrali kar te. Potem se bodo vrnile samice. Vsak samec si bo izbral svojo in čas bo za ustvarjanje doma in podmladka. Veliki skovik je edina vrsta sove, ki je selivka. Ko se vrnejo v Notranjski park, jih bo pričakalo več gnezdilnic. Upajmo, da se bo v eni skupaj z možem namestila tudi naša sovica, ki jo je lani poleti našel policist Bogdan Paternost in ji rešil življenje.

Policist PP Cerknica Bogdan Paternost s predstavnico DOPPS Tjašo Zagoršek.

To so gnezdilnice, ki so jih izdelali na DOPPS. Že pripravljene čakajo na namestitev na območje Notranjskega parka.Foto Bor Mihelič

Lanskega avgusta so, tik preden so jo spustili v naravo, predstavniki DOPPS izmerili in pregledali velikega skovika najdenčka, tako imenovano modro ali policijsko sovico. Foto Eva Kobe