Rezultati iskanja

Domov / Novice

Gobe, gobe, gobe

Med sprehodom po jesenskem notranjskem gozdu tudi letos naletimo na celo vrsto gob, v vseh barvnih paletah, skodrane, zravnane, vabljive, čudne, neprivlačne, lepe. A med njimi je letos, že vse od sredine poletja, ko se začne gobarska sezona, izjemno malo užitnih. Če vprašate Notranjce, gob letos sploh ni. Zanje so gobe namreč samo gobani oziroma jurčki. Tako kot je riba samo ščuka in nobena druga.

Jesenski goban ( Boletus edulis)

Na manjšo količino gob je najverjetneje vplival že žled leta 2014, ki je zaradi množičnega lomljenja vej močno vplival na podrast. Letos je na gobjo rast vplivala tudi pomladna suša.

Vinska polževka (Hygrophorus capreolarius)

Z začetkom oktobra se je po travnikih in gozdnih obronkih pojavilo vsaj nekaj marel (dežnikaric); ocvrte in dišeče so na krožnikih razveselile pred tem razočarane gobarje.

Orjaški dežnik ali po domače marela (Macrolepiota procera)

Orjaški dežnik. Med podobno velikimi dežniki ga spoznamo po rjavo marogastem betu in po mesu, ki na ranjenih mestih ne rdeči, je pa tudi največji med dežniki in od tod ime orjaški.

Naš sodelavec Tine Schein je med svojim potepanjem po hribovitih predelih Notranjskega parka, predvsem po čudoviti Menišiji naletel na celo vrsto gob in jih fotografiral. Kot dober poznavalec gob ve tudi vsa njihova imena. Nekaj si jih oglejte v spodnji fotogaleriji.

Grda mlečnica ( Lactarius necator)

Rogljati hrček (Gyromitra infula)

Štorovke (Kuehneromyces mutabilis)

Rdeča mušnica (Amanita muscaria)

Zelena mušnica. Ena od najbolj strupenih gob pri nas. (Amanita phalloides)

Zgodnja čeladnica (Mycena abramsii)

Zlata zrnovka

Žveplena kolobarnica (Trichóloma sulphúreum)

Avtor fotografij: Tine Schein