Rezultati iskanja

Domov / Novice

JANUARSKI POPIS VODNIH PTIC POKAZAL BOGASTVO NA CERKNIŠKEM JEZERU

Minuli konec tedna je bilo tradicionalno januarsko štetje vodnih ptic. Seveda tudi na Cerkniškem jezeru. Gre za najobsežnejši sistematični popis ptic v Sloveniji, ki poteka že od leta 1997, manj sistematično pa se je vodne ptice popisovalo že od leta 1988.

Podatki dvodnevnega štetja: popisovalci so našteli 24 različnih vrst, res bogato s perjadjo je naše jezero: mali ponirek 53, črnovrati ponirek 1, kormoran 12, velika bela čaplja 7, siva čaplja 4, labod grbec 38, beločela gos 2, duplinska kozarka 3, žvižgavka 4, konopnica 1, kreheljc 4, mlakarica 1040, dolgorepa raca 3, žličarica 2, sivka 1, čopasta črnica 3, zvonec 2, mali žagar 1, belorepec 2, liska 151, rečni galeb 4, sivi galeb 7, rumenonogi galeb 1 in en čudoviti vodomec.

S spektivom med nedeljskim štetjem ptic

Štela sta domačina, strastna in poznavalska ornitologa Anže Škoberne in Marjeta Cvetko, kot predstavnik Notranjskega parka pa jima je pomagal Valentin Schein.

Ptice v istem času štejejo tudi drugod. Projekt na mednarodni ravni koordinira organizacija Wetlands International, zato sočasno poteka v večjem delu Evrope in tudi v drugih koncih sveta. V štetje je vključenih preko 90 vrst ptic iz različnih skupin. V shemi monitoringa vsako leto sodeluje med 200 in 300 prostovoljcev. Namen je spremljati in zbirati podatke o številčnosti, razširjenosti, pomembnejših skupinskih prenočiščih in populacijskih trendih vodnih ptic v zimskem obdobju. Pridobljeni podatki omogočajo vrednotenje posameznih mokrišč na nacionalnem in mednarodnem nivoju in so podlaga za opredelitev varovanih območij.

Dolgorepa raca

Liska

Mali ponirekFotografije Peter Janjič