Rezultati iskanja

Domov / Novice

Januarsko štetje vodnih ptic

Sobota in nedelja sta za ornitologe predstavljali izjemno pomembna dneva. Dogajalo se je namreč tradicionalno štetje vodnih ptic. To poteka vsako leto na vikend okrog 15. januarja na vseh večjih rekah, celotni slovenski obali in večini pomembnejših stoječih vodnih teles v državi (predvsem na jezerih). Zaradi izjemnega bogastva z vodnimi (in drugimi) vrstami ptic, popis seveda poteka tudi na Cerkniškem jezeru. Popisovalci so prostovoljci, vse podatke nato na enem mestu zbere DOPPS.

Popis že 25 let redno vsakega januarja poteka tudi na Cerkniškem jezeru. Foto: Anže Škoberne

Letos so na Cerkniškem jezeru popisali 10 dolgorepih rac. Foto: Peter Janjič

Letošnje podatke za Cerkniško jezero je zbral navdušeni cerkniški ornitolog, Anže Škoberne, ki v popisu sodeluje že vrsto let, najverjetneje pa se ga spomnite iz našega filmčka "Ptice Cerkniškega jezera".

Anže Škoberne med opazovanjem ptic na Cerkniškem jezeru. Foto: Eva Kobe

Minuli konec tedna so torej na presihajočem jezeru našteli:

- mali ponirek 14

- velika bela čaplja 6

- kormoran 12

- labod grbec 19

- zvonec 8

- konopnica 8

- dolgorepa raca 10

- žvižgavka 4

- kreheljc 2

- mlakarica 586

- siva čaplja 4

- orel belorepec 2

Opazili so tudi družino planinskih orlov (2 odrasla in 1 mladič), kar je po zbranih podatkih največja številka doslej. Ugledali pa so tudi dva volka in vidro.

Od leta 1997 v okviru štetja vsako leto skupaj preštejemo vodne ptice. Foto: Anže Škoberne

Januarsko štetje vodnih ptic je najobsežnejši sistematični in organiziran popis ptic v Sloveniji. Od leta 1997 v okviru štetja vsako leto skupaj preštejemo vodne ptice. Osnovni cilj štetja vodnih ptic je spremljanje zimskih populacij vodnih ptic in zbiranje informacij, ki prispevajo k ohranjanju njihovih populacij in mokrišč. Izvedba štetja v tako velikem obsegu ne bi bila mogoča brez velikega vloženega truda množice predanih popisovalcev. Njihov prispevek je zelo dragocen, saj prav vsak sodelujoči prispeva kamenček v mozaik čez tisoč kilometrov dolge mreže rečnih odsekov in drugih voda, ki jih pregledamo vsako leto. Projekt na mednarodni ravni koordinira organizacija Wetlands International, tako da sočasno poteka v večjem delu Evrope in tudi drugod po svetu. V štetje je vključenih preko 90 vrst ptic iz različnih skupin. V shemi monitoringa vsako leto sodeluje med 200 in 300 prostovoljcev.

Še več utrinkov iz tokratnega štetja ptic v fotogaleriji: