Rezultati iskanja

Domov / Novice

Javno posvetovanje EU z njenimi državljani: kako obnoviti poškodovano naravo?

Človekove dejavnosti so v zadnjih desetletjih bistveno spremenile kar tri četrtine kopnega in dve tretjini oceanov. To je destabiliziralo naše podnebje in sisteme podpore za naravno življenje. Posledično je s tem dolgoročno ogrožen tudi obstoj človeka na Zemlji. Evropska unija je zato začela spletno javno posvetovanje o pripravi pravno zavezujočih ciljev EU glede obnove narave.  Načrtuje namreč nov zakon, s katerim bo obnova naravnega okolja postala pravno zavezujoča. Poleg mokrišč, šotišč, travnikov, gozdov, poplavnih ravnic, rek in morij gre tu tudi za izboljšanje stanja naših jam in krasa. Obenem pa gre tudi za naše podnebje, zdravje in preživetje človeštva ter zaščito vsega, kar je ostalo naravno.

Foto: EU_© European Union, 2020 - Photographer Jennifer Jacquemart

Evropska unija zato poziva javnost, torej tudi vas, da podate svoje mnenje o tem, kakšna bi ta obnova morala biti. Napišete ga lahko do 5. aprila 2021 na tej povezavi. V javnem posvetovanju lahko sodelujete do 5. aprila letos.

Foto Grega Žorž

Obenem so BirdLife Europe, Evropski okoljski urad in Urad za evropsko politiko WWF pričeli s kampanjo #RestoreNature, ki se zavzema za spremembe zakonodaje v smeri spreminjanja in obnove narave na temeljih znanosti in konkretnih učinkov.

Podpis peticije in več informacij