Rezultati iskanja

Domov / Novice

Kako smo iz ravnih strug v vijugaste preselili ribe in rake

Kanala, s katerima so v preteklosti za več kot tri kilometre skrajšali strugo Stržena na območju renaturacije Stržena, ki poteka v okviru projektov Kras.Re.Vita in LIFE Stržen, sta se v desetletjih obstoja dodobra zarasla z vodnim rastlinjem in postala enkratna življenjska prostora rakov jelševcev in rib.

 Člani RD Cerknica na posvetu pred začetkom odlova rib iz kanalov Stržena preden so te zasuli z materialom izkopanim iz nekdanjih okljukov. Uspeh reševanja rib je namreč v veliki meri odvisen od načrtovanja akcije.

Gosti prepleti rumenih blatnikov, rmancev, vodnih zlatic in dristavcev so nudili hrano in zavetje neštetim vodnim nevretenčarjem, ki so hrana večini tukajšnjih rib, hkrati pa so predstavljali kritje največjim ščukam Cerkniškega jezera. Za velike linje – šlajne po domače, ščuke ter množice tujerodnih rdečeperk in mladih krapov je podvodna 'džungla' pravi raj, saj jih tu ribojede živali in ribiči težko ujamejo.

Rake smo iz njihovih rovov in ob blatnih bregovih pobirali ročno, ribe pa v glavnem lovili z mrežami in saki. Vsak član ekipe ima svojo zadolžitev in le usklajeno ekipno delo da željen rezultat. Da zagotoviš preživetje izlovljenih rib ni dovolj le, da jih ujameš, ampak jih je treba na drugem delu jezera čim prej izpustiti.

Izlov rakov je bil precej zahteven.

V okviru omenjenih projektov smo bogat vodni življenjski prostor na dobrem kilometru dolžine kanalov Stržena žrtvovali z namenom zagotoviti vodnim rastlinskim in živalskim združbam presihajočega Cerkniškega jezera več prostora – nekdanjo strugo Stržena smo izkopali v dolžini več kot štiri in pol kilometre!

Hitrost izlova rib je bistvena za njihovo preživetje, zato med vlečenjem mrež ni časa za odmor. Tega si je lahko ekipa privoščila le v času, ko pogoji za reševanje niso bili ugodni, npr. ko je bilo v kanalu preveč vode za uspešen lov.

Živali, rake jelševce in ribe, ki so v kanalih našli svoj dom, smo pred zasutjem izlovili in jih izpustili v nedotaknjene dele struge. Sodelavcem Zavoda za ribištvo Slovenije so s svojimi neprecenljivimi izkušnjami z izlovi rib ob presihanju jezera na pomoč priskočili člani RD Cerknica, stotine rešenih jelševcev in na desetine velikih linjev in ščuk pa pričajo o dobro izpeljani akciji.

Ko je v kanalu ostalo premalo vode za lov z mrežo, so prišli na vrsto spretni fantje, ki so bežeče ščuke polovili s saki. Lova s saki in tudi na roke so se ribiči na reševanju poslužili tudi na delih z gostim vodnim rastlinjem, kjer uspešen lov z mrežo ni mogoč.

Verjamemo, da bodo te živali svoj novi dom našle v okljukih Stržena, v katerih voda po skoraj 100 letih ponovno teče. Ker je tu več prostora, pa pričakujemo, da bodo sčasoma reaktivirani okljuki Stržena gostili še več življenja kot so ga do sedaj kanali. Naši delavci pa lahko zdaj, ko so raki in ribe na varnem, mrtvi in nepotrebni izravnani zasujejo.