Rezultati iskanja

Domov / Novice

Klepet ob najboljši poti - Tematski poti Drvošec

Na Tematski poti Drvošec smo s prijetno slovesnostjo ob najlepši kulisi na svetu - skoraj polnen Cerkniškem jezeru, pod sinje modrim nebom in ob zvokih edinstvene ptice bobnarice - počastili izbor naše pešpoti za najboljšo učno pot v državi! S tradicionalnim dogodkom, s katerim Turistična zveza Slovenije vsako leto počasti in v praksi preizkusi za tisto leto izbrano najboljšo pot, imenovanim Klepet ob naj poti.

Žal je bila zaradi epidemioloških ukrepov v državi slovesnost nekoliko okrnjena, kar zadeva število udeležencev in bližino, a kljub temu smo lahko skupaj s člani komisije Turistične zveze Slovenije, ki je naredila izbor, ter z vsemi, ki kaj veljajo v smislu naravnega turizma in varovanja narave, ugotavljali, zakaj je šel naziv v prave roke in zakaj je ta pot res edinstvena.

Udeleženci dogodka so bili:

Jože Prah, predsednik komisije za izbiro Naj poti

Marko Rupar, župan občine Cerknica

Irena Zalar, direktorica občinske uprave

Urška Ogrinc, strokovna vodja enote za turizem v Notranjskem regijskem parku

Tomaž Jančar, strokovni vodja Notranjskega parka

Ladi Klančar, koordinatorka dogodkov za turizem pri Notranjskem parku

Janez Logar, v.d. direktorja Zavoda za Gozdove Slovenije

Marko Lenarčič, direktor Slovenia Outdoor, Aktivna Slovenija giz

Peter Misja, podpredsednik Turistične zveze Slovenije

Lili Mahne, ponudnica slastnega prigrizka iz divje hrane

Predvsem je pomembno to, da pot ne ponuja zgolj sprehoda ob Cerkniškem jezeru in kot dodane vrednosti ne nudi le poučnih tabel, interaktivnih info točk (npr. silhueta volka, plezalo ris, medved in njegov brlog) ter treh opazovalnic narave. Poti daje življenje. Z dogodki in aktivnostmi na njej. V okviru Tematskih vikendov lahko obiskovalci na tej poti z izkušenimi vodiči opazujejo ptice, se učijo preživetja v naravi, iščejo izgubljeni zaklad, nabirajo zdravilna zelišča, spoznavajo mite in dejstva o nastanku Cerkniškega jezera in še in še. Pri tem v zgodbo te prekrasne, 4-kilometrske poti povezuje lokalne prebivalce, z njihovimi produkti in znanji. Ti se izkažejo kot vodniki - poznavalci različnih področij znanja, kot ponudniki malice iz divje hrane med aktivnostmi in delavnostmi na poti, kot šoferji za utrujene udeležence dogodivščin (na voljo je vožnja s starim tradicionalnim notranjskim lojtrnim vozom na konjsko vprego, s kočijaži, ki razdrejo marsikakšno šalo, znajo povedati resnične zgodbe in postrežejo z lokalnimi anekdotami).

Epidemija je tisto, kar je doslej veljalo za hotelske in druge namestitvene kapacitete, prenesla v naravo, na tematske poti; govorimo o 5-zvezdičnem doživetju. Še nekaj let bomo živeli z epidemijo COVID-19, o tem ni dvoma, množični turizem je postal tvegan, za bivanje v hotelih in apartmajih bodo potrebna potrdila, da nismo tvegani viri okužb, marsikoga bo strah bivati v namestitvah, za katere ne vemo, kdo vse je v njih začasno stanoval pred nami. Velik turizma se bo, tako predvidejo poznavalci, prenesel na enodnevne izlete, ki pa bodo morali ponujati čim več zanimive, zabavne, razburljive, privlačne, posebne, drugačne vsebine. Kot pravijo tisti, ki so našemu Drvošcu podelili najvišje mesto, je ta Tematska pot povsem "v trendu". 

Nekaj utrinkov je v fotogaleriji: