Rezultati iskanja

Domov / Novice

Kolesarsko-pohodniški izlet po Rakovem Škocjanu

Datum in ura dogodka: 21. 9. 2019 od 10:00 do 14:00

Zbirno mesto : Parkirišče ob Cerkniškem jezeru

Prijavi se na dogodek 2019-09-21 10:00:00 2019-09-21 14:00:00 Europe/Ljubljana Kolesarsko-pohodniški izlet po Rakovem Škocjanu Parkirišče ob Cerkniškem jezeru Notranjski regijski park info@notranjski-park.si

V soboto, 21. septembra, vas vabimo na odkrivanje Rakovega Škocjana - malo s kolesom, malo pa peš. Vodil bo Mitja Fajdiga, med ogledom pa se bomo osredotočili tako na posebna naravoverska mesta kot na druge naravne lepote te doline, znane po okrog 40 m visokih naravnih mostovih.

Ljudje so bivali v rakovi dolini že od zadnje ledene dobe. Štiriletno raziskovanje naravoverskih ostalin v Rakovem Škocjanu je razkrilo, da so njegovi praprebivalci s pridom koristili nevidne naravne sile.

Voda občasno poplavlja dolino zelo visoko, a kljub temu rečica Rak poleti dostikrat presahne. V davnini pa so bile vremenske razmere v rakovi dolini še dosti hujše; po zadnji ledeni dobi so nekaj tisočletij zdržema vladale nadpovprečne letne temperature – bile so za 2-4 °C višje od sedanjih.

Za prvo silo je praprebivalci doline reševal nepresušni studenec Prunkovec, sicer pa so v krajinskem svetišču klicali dež. S pomočjo nevidnih naravnih sil so si lajšali življenje tudi pri prastarem dvojnem hrastu. Več med ogledom, kjer si bomo ogledali še številne druge naravne lepote, ki jih skriva ta slikovita dolina.

Izlet je brezplačen, začne se v soboto, 21. septembra, ob 10:00 na parkirišču ob Cerkniškem jezeru (ali 10:30 pri hotelu Rakov Škocjan) in traja približno štiri ure.

Vodi: Mitja Fajdiga, TD Rakek

Udeležba je brezplačna, zaradi lažje organizacije pa so zaželene predhodne prijave do petka, 20. 9., na tic@notranjski-park.si ali na 01 709 36 36.


Brez predhodne najave si lahko vsako soboto ob 15:00 ogledate še Muzej Cerkniškega jezeraKrižno jamo pa vsak dan ob 11:00, 13:00 in 15:00. Obe znamenitosti lahko ob predhodnem naročilu obiščete tudi ob drugih terminih.


Na Notranjskem parku že peto sezono zapored nadaljujemo s tematskimi nedeljami ob Cerkniškem jezeru. Ob koncih tedna turistično informacijski center prestavljamo na lojtrni voz ob Cerkniško jezero (na parkirišče ob koncu vasi Dolenje Jezero). Tu so ob lepem vremenu vsako soboto in nedeljo do konca septembra med 9:00 in 17:00 obiskovalcem na voljo informacije, letaki, spominki, izposoja koles...


Drugačna aktivnost vsak teden! Okviren razpored si lahko ogledate TUKAJ