Rezultati iskanja

Domov / Novice

Kosimo. Končno.

Letos je Notranjski park zaradi mokrega avgusta začel kositi bolj pozno. Običajno začenjamo s 1.8., letos pa smo prvih nekaj hektarov pokosili šele pred nekaj dnevi.

Košnja letos poteka košček po koščku. Danes nekaj tu, jutri nekaj tam, čez 3 dni pa naprej tam, kjer smo končali 2 dni nazaj, odvisno od tega, kako in kje se vodostaj znižuje. Ponekod voda med košnjo škropi na vse strani, včasih se traktor s kosami pripelje do tolikšne mlakuže, da mora nazaj. Nadaljevanje poti bi lahko pripeljalo do ugrezanja traktorja.

Vodostaj glavnega vodotoka na Cerkniškem jezeru - Stržena na Gorenjem Jezeru se je v začetku avgusta v treh dneh (od 1.8. do 4.8.2020) z 52 cm, kar bi omogočilo začetek košnje, dvignil za več kot 1,5 m: na 203 cm. Zadnje dni gladina vode upada približno po 4 do 6 centimetrov na dan, na današnji dan šteje 90 cm. A kljub temu so travniki še močno razmočeni in košnja je marsikje zelo otežena, ponekod pa celo nemogoča.

S košnjami na Cerkniškem jezeru šele s prvim avgustom začenjamo zaradi ptiča kosca. Ta namreč gnezdi šele konec maja in poleti so v travi njegovi mladički. (Pre)zgodnja košnja je eden glavnih dejavnikov, ki negativno vplivajo na produktivnost populacij kosca in povzročajo hitro upadanje njegove številčnosti.

Mladiči kosca se ves čas zadržujejo v zavetju visoke trave in kritja tudi ob nevarnosti ne zapustijo. Pomeni, da nikoli ne prečkajo že pokošenega travnika. Zaradi takšnega vedenja je košnja z roba parcele proti notranjosti za kosca in nekatere druge travniške ptice lahko pogubna. Koscem prijazna načina košnje sta košnja od sredine travnika navzven in košnja z ene strani travnika proti drugi. Omenjena načina košnje dajeta pticam veliko več možnosti za preživetje.

Kosec. Foto Tomaž Mihelič

Na Cerkniškem jezeru že 25 let zapored vsako leto popisujemo populacijo koscev. Še pred 10. leti smo jih popisali po 50 na leto, zdaj pa jih okrog sto. Letos smo jih našteli 103! Cerkniško jezero je tako tudi letos najboljše območje za kosca v državi. Prav zaradi ustreznega načina in časa košnje. 

V fotogaleriji nekaj utrinkov s košnje na območju Gorenjega Jezera: