Rezultati iskanja

Domov / Dogodki

Košnja po starem na Menišiji

sobota 11. 07. 2020

S starimi kosami, ročno

Deli

Nekoč se je kosilo v skupinah, s kosami, ki jih je bilo treba dobro nabrustiti in oklepati. Med napornim delom se je pelo in pilo, vmes in na koncu pa malicalo, kar so pripravile gospodinje.

Kosci na Armičevem griču, 2018, foto Matej Maček

To se bo spet zgodilo to soboto, 11. julija na travniku v Selščku (Begunje pri Cerknici). Kosci se dobijo ob 5.00 pri spomeniku Maksima Gasparija v središču vasi Selšček. Začnejo s pesmijo, potem pa se bodo odpravili na "Armičev grič", kjer bodo z ročnimi kosami začeli s košnjo. Trajala bo približno dve uri. Po dobro opravljenem delu se kosci zberejo ob malici (žganci z ocvirki), se malo podružijo in poveselijo ob zvokih harmonike.

Rana ura zlata ura, košnja po starem poleti 2018, foto Matej Maček

V kolikor imate možnost, vas lepo vabimo, da se jim pridružite. Kot pravijo kosci sami, se z besedami ne da opisati občutkov, ko se v zgodnjih jutranjih urah, ko vse še spi, zasliši najprej petje in veselo klepetanje koscev, ki se odpravljajo na zborno mesto, kasneje pa še pesem kos ob košnji in klepanju kos z oslo. Resnično imaš občutek, da si se vrnil v čase naših dedkov in babic.

 Če imate v vaših vrstah kakšnega pogumnega kosca, ga lepo vabijo, da se jim pridruži.

Organizator: Kulturno društvo Menišija

Osnovne informacije dogodka

Datum: 11. 7. 2020 - 2020-07-11 05:00:00 2020-07-11 08:00:00 Europe/Ljubljana Košnja po starem na Menišiji Armičev grič (za kipom Maksima Gasparija), Selšček, Begunje pri Cerknici Notranjski regijski park info@notranjski-park.si

Ura dogodka: 05:00 - 08:00

Lokacija : Armičev grič (za kipom Maksima Gasparija), Selšček, Begunje pri Cerknici

Prijavi se na dogodek

Ostali dogodki