Rezultati iskanja

Domov / Novice

Kostanj: zdrava in okusna poslastica jeseni

Kostanj, ki ga pogosto povezujemo z jesenjo in prihajajočimi prazniki, je pravi užitek za čute. Poleg privlačnega okusa in kulinarične vsestranskosti ponuja tudi številne koristi za zdravje. Danes vam bomo predstavili svet kostanja in odkrili razloge, zakaj ga je dobro jesti, zakaj je zdrav in kako ga najbolje pripraviti.

Kostanj- navadni in divji
Kostanj, rod Castanea, ima bogato zgodovino, ki traja že več tisoč let. Kostanj, ki izvira iz regij Evrope, Azije in Severne Amerike, je imel pomembno vlogo v kulinarični tradiciji različnih kultur, saj je bil bogat vir vlaknin, dobrih maščob, mineralov ter vitaminov.

Nabiranje kostanja je prijetna, sproščujoča aktivnost za vso družino, vendar moramo biti med nabiranjem previdni. V Sloveniji sta pogosta navadni in divji kostanj, ki imata zelo pomembno razliko - užitnost. Divji kostanj vsebuje vrsto strupov, zaradi katerih ga ni primerno uživati, medtem, ko so plodovi navadnega kostanja bogati s škrobom in so primerni za uživanje. Ti dve vrsti kostanjev bomo najlažje ločili po velikosti plodov ali po ježici, ki varuje plod. 

Na levi strani so plodovi divjega kostanja - svetlejše rjave barve, nepravilne oblike, veliki in debelejši. Na desni strani pa so plodovi navadnega kostanja - temnejše rjave barve ter drobnejši. (Foto: Thinkstock)

Na levi strani lahko vidimo bodičasto ježico divjega kostanja z večjimi, redkejšimi "bodicami". Na desni strani pa vidimo bodičasto ježico navadnega kostanja z drobnimi in gostimi "bodicami". (Foto: Thinkstock)

 

Zakaj je dobro jesti kostanj?
1. Bogat okus in vsestranskost: Kostanj ima edinstven, bogat in rahlo sladek okus, po katerem se razlikuje od drugih oreščkov. Zaradi tega značilnega okusa je kostanj iskana sestavina za številne jedi, od slanih do sladkih.
2. Bogat s hranili: Kostanj je bogat s hranili, zato je odličen dodatek k vaši prehrani. Ima veliko prehransko vrednost, zaradi visoke vsebnosti vitaminov, kot so vitamin C, folat, vitamin B6 in tiamin ter mineralov, kot so mangan, baker in kalij.
3. Brez glutena in prijazen do alergenov: Kostanj je naravno brez glutena in je redko povezan z alergijami, zato je varna in vsestranska sestavina za ljudi s prehranskimi omejitvami.
4. Zdravo za srce: Kostanj vsebuje malo nasičenih maščob in veliko mono-nenasičenih maščob, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca. Vsebujejo tudi veliko prehranskih vlaknin, za katere je znano, da znižujejo raven holesterola in izboljšujejo zdravje srca.
5. Pomaga pri prebavi: Vlaknine v kostanju spodbujajo zdravo prebavo, saj preprečujejo zaprtje in spodbujajo uravnotežen črevesni mikrobiom.

Nabiranje kostanja je priljubljena in zabavna aktivnost za vso družino. (Foto: Profimedia)

 

Kako kostanj pripomore k našemu zdravju? 
1. Bogat z antioksidanti: Kostanj je pomemben vir antioksidantov, vključno z vitaminom C, ki lahko pomaga zaščititi telo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Antioksidanti imajo ključno vlogo pri preprečevanju kroničnih bolezni in podpiranju splošnega zdravja.
2. Podpirajo imunski sistem: Visoka vsebnost vitamina C v kostanju pomaga krepiti imunski sistem. Pomaga pri nastajanju belih krvničk in krepi obrambne mehanizme telesa.
3. Uravnava krvni tlak: Kalij v kostanju lahko pomaga uravnavati krvni tlak ter tako zmanjšuje tveganje za hipertenzijo in z njo povezane srčno-žilne težave.
4. Folati za nosečnost: Kostanj je dober vir folata (vitamina B9), ki je med nosečnostjo zelo pomemben. Ustrezen vnos folatov lahko prepreči okvare nevralne cevi pri novorojenčkih.
5. Ohranja zdravje kosti: Kostanj vsebuje pomembne minerale, kot sta kalcij in magnezij, ki sta bistvena za ohranjanje močnih in zdravih kosti.
6. Zdrava koža: Vitaminski in antioksidanti v kostanju lahko prispevajo k zdravi in sijoči koži. Zlasti vitamin C ima pomembno vlogo pri proizvodnji kolagena, ki je bistven za ohranjanje elastičnosti kože in preprečevanje prezgodnjega staranja.

Uživanje kostanja ima številne pozitivne učinke na naše zdravje. (Foto: iStock)

 

Kako pripraviti okusen kostanj?
1. Praženje: Praženje kostanja je najbolj klasičen način uživanja. Za praženje lahko uporabljate prav posebno posodo z luknjami, lahko pa uporabite predvsem običajno posodo. V kostanje zarežemo vodoravno črto, da med peko ne "eksplodirajo" in da se jih kasneje lažje lušči. Pečete ga od 15 do 20 minut. Za boljši okus, pečen kostanj zavijte v kuhinjsko krpo in ga pustite počivati še par minut.
2. Kuhanje: Kuhanje je še en način priprave kostanja, ki je še posebej primeren, če ga nameravate uporabiti v receptih ali pripraviti kostanjev pire. Kostanj skuhajte tako, da v lupino vsakega ploda naredite majhen rez, ga položite v lonec z vodo in zavrete. Zmanjšajte temperaturo in ga kuhajte še od 20 do 30 minut, dokler se ne zmehča.

Kostanj lahko uporabite tudi kot dodatek k vašem vsakdanjem jedilniku. Iz kostanja lahko skuhate okusno juho, različne nadeve ali sladice, kašo (ki je odlična priloga k pečenemu mesu), pire (ki ga lahko uporabite kot osnovo za torte, mouse ali kreme) ali ga jeste kot zdrav prigrizek. Iz kostanja se lahko naredi tudi moko, ki je odlična za peko brez glutena. Najpogosteje uživamo pečen kostanj z okusnim moštom. (Foto: arhiv DEOS Cerknica)

 

Vključite kostanj v svoje jedi in recepte ter uživajte v njegovem edinstvenem okusu in izkoristite njegove prehranske prednosti. Pečen, kuhan ali uporabljen v različnih jedeh, bo kostanj zagotovo izboljšal vašo kulinarično izkušnjo in hkrati nahranil vaše telo.