Rezultati iskanja

Domov / Novice

Krilata lopatka z Madžarske na presihajočem jezeru

Naša prijateljica, ornitologinja Tjaša Zagoršek Horvatič, je med pregledom gnezdilnic, v zadnjih letih nastavljenih za dom velikim skovikom, opazila belo ptico. Pogled skozi daljnogled ji je razkril, da gre za žličarko (Platalea leucorodia). Kar pa je bilo še bolj fascinantno, je bilo, da je ptica imela obroček. Znak, da so jo nekoč nekje obročkali, kar pomeni jo registrirali, da obstaja.

Žličarka. V Sloveniji je redek gost, občasno se pojavi na preletu. Foto: Tjaša Zagoršek Horvatič

Podala se je v raziskovanje porekla te žličarke in ugotovila, da se je rodila na Madžarskem. Z madžarskega obročkovalskega centra (Hungarian Bird Ringing Centre, BirdLife Hungary) so ji sporočili podatke o ptici. Žličarka ali lopatka, kot jim rečejo nekateri zaradi njenega kljuna, je bila kot mladič obročkana 14.5.2021 v kraju Bugyi (Ürbői-halastó, gémtelep), Pest, Madžarska. Gre za prvo njeno opazovanje po obročkanju. In danes je torej stara 2 leti in še nekaj dni ali tednov.

Dveletnica je na Cerkniškem jezeru iskala hrano. Ko lovi, žličarka kljun drži v vodi, z glavo pa niha sem ter tja in tako lovi drobne ribe in nevretenčarje, ki plavajo v plitvi vodi. Poleg rib, ličink žuželk in mehkužcev, pa žličarka na ta način poje še nekaj alg in delov višjih rastlin. Foto: Tjaša Zagoršek HorvatičDveletnica je na Cerkniškem jezeru iskala hrano. Ko lovi, žličarka kljun drži v vodi, z glavo pa niha sem ter tja in tako lovi drobne ribe in nevretenčarje, ki plavajo v plitvi vodi. Poleg rib, ličink žuželk in mehkužcev, pa žličarka na ta način poje še nekaj alg in delov višjih rastlin. Foto: Tjaša Zagoršek Horvatič

Pri nas žličarke ne gnezdijo, se pa tu in tam ustavijo na preletu. Zato je bilo opazovanje ornitologinje Tjaše še toliko bolj nekaj posebnega, saj je bila ptica na tleh. V Evropi gnezdijo v glavnem v njenem jugozahodnem in jugovzhodnem delu, posamezne kolonije tudi v Srednji Evropi, na Nizozemskem in ob Črnem morju. Za gnezdenje najraje izbira mokrišča z obsežnimi trstičji in območji plitve vode, kjer se hrani. Gnezdo iz vej in trsta navadno zgradi na tleh ali nizko na drevesu. Žličarke gnezdijo v kolonijah.

Lopatka je od daleč na las podobna velikim belim čapljam, če pa jo vidimo od blizu, je ne moremo zamenjati z nobeno drugo vrsto, ki se pojavlja pri nas. Njen kljun v obliki lopatice potone v plitvo vodo in odkrije plen. Od velike bele čaplje jo ločimo tudi v letu, saj leti z iztegnjenim vratom.

Zemljevid žličarkine poti si lahko ogledate spodaj. Vir: Hungarian Bird Ringing Centre, BirdLife Hungary