Rezultati iskanja

Domov / Novice

Lokacija Pri hlevih mora spet zaživeti

Notranjski park intenzivno išče ustrezno rešitev, s katero bi objekt Pri hlevih ponovno zaživel. Lokacija ima pomembno, nostalgično vrednost za lokalno skupnost in skupaj z Občino Cerknica jo želimo spet oživiti. Predstavniki Notranjskega parka smo se že sestali z arhitektom Boštjanom Debelakom, ki bo izdelal idejno zasnovo za ponovno uporabno vrednost objekta in prostora.

Arhitektu smo predstavili ključno vrednost objekta in ga seznanili z dejstvom, da stoji tudi na naši Tematski poti Drvošec.

Objekt bi moral ponovno zaživeti.

Ribiška koča, kot jo še vedno imenujejo domačini, je bila požgana kar dvakrat. Nazadnje januarja lani (2021).

Objekt je bil v lasti Ribiške družine Cerknica, v njem in pred njim so bile nekoč (pred več kot 30. leti) prijetne zabave. Ribiči so spekli svoj ulov, gostje pa so jedli, pili in plesali, pogosto tudi ob živi glasbi.

Vir fotografije: https://stareslike.cerknica.org/2013/08/06/1972-cerknisko-jezero-ribiski-kot/, avtor: Štefan Bogovčič, zbirka: Zlatko Bogovčič.

Ribiška družina Cerknica, ki si je objekt, ki ni na njenem zemljišču, prizadevala pridobiti po sodni poti, se je po 23 letih odločila prekiniti mletje sodnih mlinov. V Ribiškem kotu na Cerkniškem jezeru bo prisotna le še kot eno izmed društev. Objekt stoji na zemlji, ki je v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, kar je vsa leta  onemogočalo obnovo požgane brunarice. Z dogovorom, ki ga je Ribiška družina sklenila z Občino Cerknica, pa se bo tudi to spremenilo. Od občine je dobila odškodnino za vsa vlaganja v objekt in okolico. Zemljišča, na katerem stoji požgani objekt, sklad tudi občini ne želi prodati, ji je pa za 99 let podelil stavbo pravico. Skupaj z Notranjskim parkom je tako krenila na pot, po kateri bi objekt iz sramote prerasel v ponos in veselje tako domačinov kot obiskovalcev.