Rezultati iskanja

Domov / Novice

Mineva 15 let od naziva "športnega prvaka" za Cerkniško jezero

Na današnji dan pred natanko 15. leti, torej 19. januarja 2006, so Cerkniško jezero vpisali med mokrišča mednarodnega pomena, med Ramsarska mokrišča. Naše presihajoče jezero se je tako znašlo v izjemno prestižni družbi, kamor na Zemlji spada le pol odstotka vseh površin. Kot slikovito pove naš biolog Jošt Stergaršek bi "naziv Ramsarsko mokrišče lahko primerjali z nazivom svetovnega prvaka v športu."  Na seznam Ramsarskih območij se uvrstijo mokrišča (tu gre za preplet vodnih in kopenskih ekosistemov), katerih pomen za naravo in naravne procese ter tudi za ljudi presega državne okvire. Torej sta njihova vloga in funkcija pomembni ali pa edinstveni na ravni celotnega planeta. Seveda morajo za uvrstitev na seznam Ramsarskih območih mokriščni ekosistemi zadostiti najvišjim kriterijem ocenjevanja. Naše Cerkniško jezero jim je, zato bi morali biti Cerkničani oziroma kar Slovenci izjemno ponosni na taka območja.

Cerkniško jezero s pticami. Foto NRP

Pred 15. leti je slovesnost ob tem velikem dogodku potekala v cerkniški knjižnici, skupaj z odprtjem fotografske razstave Tineta Scheina (takratnega direktorja Notranjskega parka) »Skrite podobe Notranjskega regijskega parka«. Na prireditev je prišel tudi tedanji okolijski minister Janez Podobnik (na fotografiji spodaj se rokuje s Scheinom), Ramsarsko listino, s sveže vpisanim Cerkniškim jezerom, pa je na dogodek prinesel Tobias Salathe, takratni koordinator Ramsarske konvencije za Evropo. Jezeru in vsem, ki skrbijo zanj, je zaželel dobrodošlico v klubu elitnih in pojasnil, da naziv mokrišče mednarodnega pomena priča o izjemnosti Cerkniškega jezera in mu na svetovnem zemljevidu daje še večjo prepoznavnost.

Foto: Ramsar Convention

Konvencija je bila podpisana februarja 1971 v iranskem mestu Ramsar. Predstavlja medvladni sporazum, ki zagotavlja mednarodno sodelovanje pri ohranjanju mokrišč, njihovih funkcij in biotske raznovrstnosti. Države podpisnice so se zavezale, da bodo: uvrščale mokrišča na Seznam mokrišč mednarodnega pomena in ohranjala ter vzdrževala njihovo ekološko ravnovesje, vključevale ohranitev mokrišč v nacionalne razvojne programe in načrtovale celostno upravljanje povodij ob spoštovanju načela trajnostne rabe, podpirale razvojno politiko ohranjanja mokrišč na svojem ozemlju z razglašanjem zavarovanih območij in podpirale strokovno usposabljanje raziskovalcev in upravljalcev mokrišč, sodelovale z drugimi pogodbenicami na področju mejnih mokrišč in hidroloških sistemov in v skupnih razvojnih projektih na mokriščih.

Ramsarska konvencija danes vključuje 171 držav, Slovenija je na njen seznam pomembnih mokrišč vpisana s tremi lokacijami: Cerkniškim jezerom z okolico (Križno jamo in Rakovim Škocjanom), Sečoveljskimi solinami in Škocjanskimi jamami.

Na Prvem programu Radia Slovenije so pomembni obletnici v čast v današnjem jutranjem programu pripravili posebno oddajo, v kateri je kot gost nastopal naš Jošt Stergaršek. Poslušate jo lahko na TEJ POVEZAVI.

Foto Jošt Stergaršek

Foto Eva Kobe