Rezultati iskanja

Domov / Novice

Mistični kras: odkrijte skrita čudesa Križne jame

Razkrivanje skrivnosti Notranjskega parka

Križna Jama je edina naravno ohranjena turistična jama v Sloveniji, zato v jami ni električne razsvetljave in betonskih poti. Križna jama priča o zapletenem in nenehno spreminjajočem se odnosu med vodo in kamnino, ki je skozi tisočletja oblikoval kraško pokrajino.

Podzemna simfonija vode in kamna

Ko stopite v globine Križne jame, vas pozdravi simfonija vode in kamna, ki se je odvijala milijone let. Jama je znana po številnih podzemnih jezerih. Skupno je v tej kraški jami 45 jezer, kar čez 22 jezer se da prepeljati s čolnom. Čudežna podzemna jezera Križne jame so živa vodna telesa, ki se nenehno spreminjajo in razvijajo. Križna jama je edinstven geološko – hidrološki sistem: padavinska voda s površja pronica skozi porozni apnenec in ustvarja zapleteno mrežo podzemnih rek in kanalov. Te podzemne vode pa nato tečejo skozi jamo, oblikujejo njene komore in ustvarjajo dih jemajočo obliko.

Kraška jama in njeni jamski prebivalci

Križna jama se od drugih kraških jam razlikuje tudi po bogati raznolikosti njenih prebivalcev, saj je bilo v njej odkritih že 60 podzemnih (troglobiontskih) živalskih vrst, kar jo po pestrosti uvršča na 4. mesto na svetu. Obiskovalci jame si lahko ogledajo tudi ostanke okostja veličastnega jamskega medveda, ki mu je bila jama dom oz. brlog več deset tisoč let.

Prava podzemna pustolovščina

Obisk Križne jame je primeren za vse pustolovce, ki si želijo odkrivati neznano. Globine jame lahko raziskujete le pod vodstvom izkušenih jamskih vodnikov, ki so dobro seznanjeni z zapletenostjo podzemnega sveta. Opremljeni s čeladami, naglavnimi svetilkami in škornji se pustolovci spustijo v globine jame, peljejo s čolnom po prvem jezeru in spretno krmarijo po podzemnih labirintnih hodnikih.

Potovanje po Križni jami je prava pustolovščina in priložnost, da si od blizu ogledate čudesa kraške pokrajine. To je potovanje, ki vas popelje onkraj površja v samo srce zemlje, kjer čas dobi drugačen pomen in se razkrijejo skrivnosti kraškega sveta.

Ohranjanje mističnega krasa

Križna Jama ni le naravno čudo, temveč tudi krhek ekosistem, ki ga je treba skrbno ohranjati. Glavno vodilo pri obisku jame je omejitev posledic turističnega obiska na sigovih pregradah na raven naravnega samoobnavljanja, kar vzdržuje Križno jamo med najbolj ohranjenimi turističnimi jamami v Sloveniji. Prav izjemna skrb za njeno ohranjenost je razlog, da je obisk Križne jame eno najbolj slikovitih izkušenj kraškega podzemlja.  

Potovanje, ki si ga boste zapomnili

Obisk Križne jame je potovanje v osrčje mističnega krasa, v svet, kjer se v polni meri kaže izjemna ustvarjalnost narave. To je priložnost, da ste priča brezčasnemu plesu med vodo in kamnom ter da raziščete skrita čudesa podzemnega kraljestva.

Ko boste izstopili iz globin jame in se vrnili na površje, boste s seboj odnesli ne le spomine na podzemno pustolovščino, temveč tudi globoko spoštovanje do skrivnosti in lepote naravnega sveta.

Občudujte moč in ustvarjalnost narave in postanite postanejo del njene očarljive zgodbe z obiskom Križne jame in drugih kraških čudes Notranjskega parka.

Vstopnice in urnik ogleda Križne jame