Rezultati iskanja

Domov / Novice

Motorji, moto krosi in štirikolesniki so v naravnem okolju prepovedani!

Po območju Notranjskega parka, po sprehajalnih, gozdnih in planinskih poteh, presahlem Cerkniškem jezeru in kolovozih vsakodnevno drvijo motorji, moto kros motorji in štirikolesniki. Ker gre za zavarovano območje narave, so tovrstne vožnje strogo prepovedane. Prepovedujeta jih Zakon o ohranjanju narave in Odlok o Notranjskem regijskem parku. V slednjem v 29. členu (točka 4) jasno piše, da se je z motornimi vozili prepovedano voziti izven prometnic.

Vožnja po travnikih je z motornimi kolesi prepovedana

Takšne vožnje zaradi kopanja koles poškodujejo poti in travnike ter motijo živali, v tem času še posebno ptice, ki se pripravljajo na gnezdenje in zarod. Hrup, ki jih močno prestraši, jih lahko prežene iz gnezd, posledično se lahko zgodi, da številne ptice zaradi brezbrižnih dirkačev ne bodo imele podmladka.

To so najboljši travniki za gnezdenje koscev v državi. Prvi kosci bodo kmalu gnezdili tu. In sledovi štirih motoristov.

Za kršitelje so predpisane kazni v višini 2.000 do 10.000 evrov, kršitev je lahko, poleg same vožnje v naravnem okolju, tudi »namerno vznemirjanje živali, brez opravičljivega razloga,« policist (ali naravovarstveni nadzornik ali inšpektor) pa lahko vozilo celo zaseže.

Motoriste prosimo, naj s temi vožnjami prenehajo, vse, ki prepoznajo kršitelje, pa, da policijo obvestijo o nesprejemljivem početju. Cerkniško jezero je biser narave in dediščina svetovnega formata. Kmetje tu skrbijo za svoje travnike tako, da imamo na jezeru daleč največje populacije travniških ptic v državi, na kar smo lahko ponosni. S skupnim trudim, skrbnostjo in spoštljivim ravnanjem v tem okolju poskrbimo, da bo tako tudi ostalo in ne uničujmo stoletnega truda naših prednikov.

Odtisi koles na Cerkniškem jezeru

Odtisi koles motorjev na Cerkniškem jezeru

Motoristi, ne počnite tega v naravnem okolju!