Rezultati iskanja

Domov / Novice

Neverjeten gost nad Cerkniškim jezerom

Naš izjemni košček sveta je spet poskrbel za presenečenje. Oči poznavalskega ornitologa so nad Cerkniškim jezerom te dni opazile zelo neobičajnega gosta: sredozemskega sokola, z latinskim imenom Falco eleonorae. Ta srednje velik in v zraku izjemno okretni sokol je bil opažen, ko je letel v mešani jati rdečenogih postovk in škrjančarjev. Slednjemu je ta vrsta sokola na las podobna, le da je sredozemski sokol od škrjančarja nekoliko večji in ima daljše peruti in rep.

Foto Alen Ploj

Kaj ga je privabilo k nam, je težko reči, so pa teden dni prej opazili še en osebek sredozemskega sokola v Sečoveljskih solinah. Zdaj je njihov čas selitve, saj z gnezdenjem začnejo zelo pozno  - v avgustu, njihova glavna hrana pa so ptice selivke. Njegovo kraljestvo so grški Egejski otoki, zato ga v naših krajih vidimo le redko. Zdaj je bil prvič na Cerkniškem jezeru, na območju Slovenije pa so ga doslej opazili le petkrat. Nam najbližja gnezdišča so na hrvaških otokih, okrog Visa. Spolno nezreli predstavniki se sicer klatijo daleč naokoli in zaidejo celo do južne Skandinavije.

 Foto: Alen Ploj

Sredozemski sokol je razširjen le v Sredozemlju, po grških in ostalih sredozemskih otokih in ob obalah Severne Afrike, Italije in Španije. Kot selilka prezimuje na Madagaskarju. Njegov življenjski prostor so gole skalnate pokrajine, kjer lovi utrujene ptice selivke in večje leteče žuželke. Sredozemski sokol je izjemno družabna ptica, zato gnezdi v kolonijah. Gnezda si gradi na skalnatih tleh.

Foto: Alen Ploj

Sredozemski sokol na Balearih. Foto: Wiki CommonsSredozemski sokol na Balearih. Foto: Wiki Commons

Svoje latinsko ime Falco eleonorae (Eleonorin sokol) je dobil po sardinski sodnici in junakinji Eleonori Arborejski (1347 - 1404), ki je prva na svetu z zakonom zaščitila kakšno ptico, in sicer navadno postovko. Zaradi njene predanosti zaščiti ogroženih ujed so po njej poimenovali to vrsto sokola.