Rezultati iskanja

Domov / Novice

Notranjski park drzno proti zaraščanju Cerkniškega jezera

Tehnični delavci Notranjskega parka imajo že od začetka zime izjemno težavno in obenem pomembno delo. Na Dujcah, prehodnem barju na vzhodnem delu Cerkniškega jezera ročno odstranjujejo gosto zarast, ki na nekaterih predelih že prerašča v gozd. Zaradi izjemno močvirnatega in mehkega terena, ki se že pod človekovimi nogami zlahka ugreza, je delo s strojno mehanizacijo tu nemogoče. Gozd morajo fantje zato krčiti ročno, le ob pomoči motorne žage, delo pa je izjemno izčrpajoče.

Gosto zaraščeno območje Dujc pred začetkom del

Zaraščene Dujce

Dujce so eno od največjih še ohranjenih prehodnih barij v Sloveniji, zato imajo status naravnega rezervata. Zaradi slabega gospodarjenja z zemljišči so Dujce danes zaraščene z rdečim borom, smreko in navadno krhliko. Barje kot življenjski prostor s tem izginja, saj mnoge barjanske vrste z zaraščanjem izgubljajo svoje življenjsko okolje (na primer alpski mavček, modra stožka ter orhideji mesnordeča prstasta kukavica in navadna močvirnica). Naši delavci bodo tu očistili 3 hektarje, ki jih je park odkupil s pomočjo sredstev projekta Kras.Re.Vita (sofinancirata Evropski sklad za razvoj in Republika Slovenija), da bi ohranil vsaj del teh izjemnih življenjskih prostorov.

Izjemnno zahtevno ročno krčenje zarasti

Dela na Dujcah so se tehnični delavci parka lotili potem, ko so poleti in jeseni očistili zarast že na dobrih 13 hektarjih zemljišč (parcele pod Martinjakom, jezersko obalo Vodonos in Retje, nasip med Retjem in osamelcem Gorica, sprehajalno pot Drvošec, Pucinov Laz in Pot izvirov na Gorenjem Jezeru). Park si s takšnim gospodarjenjem prizadeva ohraniti biotsko raznovrstnost, lepoto in neokrnjenost tega okolja.

 Težavno krčenje zarasti

S čiščenjem dajemo prostor barjanskim rastlinam, ki bi sicer izginile

Izjemno gosta zarast

Po čiščenju je del barja Dujce danes takšno