Rezultati iskanja

Domov / Novice

Notranjski park prejemnik nagrade JAKOB 2023

25. 1. je na Gospodarskem razstavišču zasedala komisija za izbor nagrade Jakob 2023 v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, predsednik in člani Jana Apih, Mateja Sušnik, Marko Lenarčič in Jože Prah, ki je med 28 prijavami v ožji izbor za nagrado Jakob 2023 uvrstila pet projektov, upoštevala pa je predvsem inovativnost predlogov:

  • finalist │ Tematska pot Na svoji zemlji │ Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina
  • finalist │ Pot po Logarski dolini │ Občina Solčava
  • finalist │ Pohodniška pot Karavanke Trail │ Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje Geopark Karavanke
  • finalist │ Pravljično-doživljajska transverzala po Sloveniji │ Škrateljc, Zavod za kulturo, izobraževanje in šport
  • Naziv Ambasador Jakob│ Tematska pot Drvošec in Center za obiskovalce Cerkniško jezero │ Javni zavod Notranjski regijski park

Komisija je svojo odločitev za nagrado Jakob in naziv Ambasador tematske poti kot turistični proizvod utemeljila takole:

»Obstoječo tematsko pot so v lanskem letu uspešno nadgradili in s tem naredili nov korak h vključevanju Cerkniškega jezera v take možnosti ter vsebine turistične ponudbe, ki si jih v Sloveniji samo želimo. Za Cerkniško jezero in njegove ljudi zato ni potrebno izmišljati novih zgodb ampak obstoječe vpenjati v drugačna razmerja, v katerih aktivno sodeluje tudi lokalno prebivalstvo. Zelo pozitivno je bilo tudi lansko odprtje Centra za obiskovalce, ki že sedaj prispeva k nadgradnji vsebin, predvsem pa obiskovalca uvedejo v dogajanja, ki jih bodo doživljal na poti. Jezero je ena sama velika pripoved in odkritje njegovih sprememb, ki so posledica posebnosti naravnega okolja in hkrati svojevrstna dokumentacija stoletij človekovega bivanja z njim. K temu je treba dodati še mističnost prostora in prislovično poseben humor, ki je lahko samo “cerkniški”.

Notranjski park je tako s pomočjo LIFE Stržen in Kras RE.VITA projekta uspešno posodobil in nadgradil ponudbo za obiskovalce Cerkniškega jezera. Najprej z umestitvijo tematske poti Drvošec ob Cerkniškem jezeru, katere cilj je bil usmeriti obiskovalce Cerkniškega jezera stran od zasebnih zemljišč na urejeno in atraktivno tematsko pot. Pot je bila leta 2020 nagrajena s strani Turistične zveze Slovenije kot NAJ tematska pot leta 2020. S pomočjo KRAS RE.VITA projekta pa je v letu 2022 priskrbel še vsebino in opremo za Center za obiskovalce Cerkniško jezero, ki obiskovalcem ponuja bogat preplet interaktivnih vsebin o tem svetovnem čudesu. 

Samo izgraditev objekta je financirala Občina Cerknica, investicijo v opremo Centra in ureditev dela Tematske poti Drvošec pa je »sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Sklada za regionalni razvoj«. Zgodba o Cerkniškem jezeru ponuja vpogled v geološko-hidrološki vidik, bogato biodiverziteto območja, kot tudi vpliv in sobivanje človeka v tem okolju.

Najboljših pet bo prejelo diplome 15. februarja, ob 13. uri na slovesnem odprtju 33. sejma Alpe-Adria v dvorani Urška na Gospodarskem razstavišču.

Ekipa Notranjskega parka se iskreno zahvaljuje za izkazano priznanje komisiji in organizatorju Alpe Adria sejma za laskavi naziv!