Rezultati iskanja

Domov / Novice

Notranjski park prevzel priznanje za najboljšo domačo tematsko pot zadnjih 10 let!

Turistična zveza Slovenije (TZS) je na sejmu Alpe Adria podelila prestižne nagrade za najboljše tematske poti v zadnjih desetih letih. Med prejemniki je tudi Tematska pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru, ki je nastala leta 2021.

Od leta 2011 in vse do danes je natančna in stroga komisija TZS ocenjevala več kot 400 usmerjenih sprehajalnih poti v Sloveniji. Ključni kriteriji ocenjevanja so bili vtis in privlačnost, urejenost, vodenje in ponudba, dostopnost in varnost ter sporočilnost in predstavitev. Danes je s posebnimi priznanji nagradila 10 najboljših. Med njimi je tudi naša Tematska pot Drvošec.

Dandanes ni dovolj le idilična pot v osrčju narave, ampak je treba ponuditi več. In prav to je kot prednost naše poti Drvošec prepoznala komisija. Že v prvem letu letu nastanka poti smo poskrbeli za razvoj različnih doživetij na poti, k sami izvedbi teh doživetij pa vključili in sodelovali z vrsto lokalnih ponudnikov. Pot Drvošec je v osnovi naravovarstveni projekt, ki je preko dveh finančnih mehnizmov: Life Stržen in Kras RE.VITA v prvi vrsti obiskovalce Cerkniškega jezera usmerila stran od zasebnih zemljišč, na urejeno, označeno in atraktivno zasnovano tematsko pot.

Notranjski park je v predkoronskih časih na letni ravni preko svojih pedagoških programov o izjemnosti našega območja poučeval že skoraj 1000 otrok letno.

 

 Tako v sezono 2022 vstopamo z okrepljeno kadrovsko in programsko zasedbo za izvajanje teh programov, Pot Drvošec in posamezne interpretacijske točke pa ključni element za izvajanje strokovnih vodenj na območju Cerkniškega jezera.

S programom Tematski vikendi vsako leto na poti Drvošec in širše na območju parka izvajamo 2-4 urna doživetja za obiskovalce parka. V izvedbo teh doživetij smo vključili celo verigo lokalnih ponudnikov, ki sodelujejo tako, da zagotovijo prevoze z lojtrniki, strežejo malice iz divjih rastlin ali lokalnih sestavin v naravi, poskrbijo za vodenja teh skupin. Park pa jim zagotavlja izobraževanje ter pomaga pri samem povezovanju in razvoju. NAjbolje obiskane aktivnosti so Pravljica o Cerkniškem Romeu in Juliji, ki ji prisluhnete med kanujarjenjem po Cerkniškem jezeru, Etno-botanični sprehodi in odkrivanje rabe divjih rastlin, opazovanje ptic Cerkniškega jezera, nabiranje znanj in veščin za preživetje v naravi, različne oblike lova na zaklad. 

V letu 2021 smo obiskovalcem poti s sodelovanjem ekipe Kulturni dom Cerknica že ponudili novost: zvočni sprehod na poti Drvošec, kjer si obiskovlaci na ušesa poveznejo slušalke in se podajo na sublimno doživetje, kjer prisluhnejo Zemljanki Gaji, ki jih poduči, zakaj je ta košček sveta tako poseben in je potrebno narediti vse, da ga ohranimo v čim boljši kondiciji tudi za prihodnje generacije.

Za obiskovalce, ki bi si med hojo po neokrnjeni naravi okoli Cerkniškega jezera želeli še kaj novega naučiti, reševati uganke, se zabavati -  celo tekmovati smo pripravili novo doživetje Jezerska dogodivščina, ki jo lahko doživjo  na katerikoli dan v letu, brez predhodnih rezervacij. Pohod po poti Drvošec si lahko prilagodijo čisto svojemu tempu, brez časovnih omejitev in se prepustijo novim doživetjem v okolici Cerkniškega jezera. 

V letošnjem poletju bomo doživetja na poti Drvošec obogatili še s sodelovanjem z Lutkovnim gledališčem Ljubljana, ki bo pripravilo pravljične večere in lutkovne predstave, z lokalnimi glasbeniki pa pripravili tudi manjše, subtilno umeščene akustične koncerte, za omejeno število obiskovalcev.