Rezultati iskanja

Domov / Novice

Nova in varnejša pot do Skadulce

Do ene najzanimivejših jam na Cerkniškem jezeru, kjer je obenem tudi ena od naših informacijskih točk za postanek med sprehodom, zdaj vodi na novo urejena, pa tudi bolj varna pot. Tehnični delavci Notranjskega parka so jo utrdili, popravili stopnice, dvignili drseče dele in potko nasuli z lesnimi sekanci.  

Kažipot do Skadulce. Foto Eva Kobe

Začetek poti do Skadulce. Foto Eva Kobe

Popravljene in utrjene stopnice na poti. Foto Eva Kobe

Potka po strmem pobočju vodi cik-cak. Foto Eva Kobe

Potka vas pripelje do "jezerske obale" ob jami Suhadolici (za domačine Skadulca ali Skadolca), ki je estavela, kar pomeni, da je istočasno požiralnik in bruhalnik. Kadar iz nje bruha voda, hitro napolni Cerkniško jezero, kadar jezero presiha, njegova voda izginja tudi v to jamo. Trenutno izmerjena dolžina jame je 1560 metrov z maksimalno globino 40 metrov. Jami pa seveda še ni videti konca. Vhod vanjo je višji, proti notranjosti pa se rov zniža in pogumni jamski potapljači pot vanjo nadaljujejo po vseh štirih. V njej je manjše jezerce, v desnem kotu pa skozi manjšo odprtino nenehno odteka voda, kar povzroča glasno šumenje. Za jezercem, še bolj v notranjosti, sta dva sifona. Levi je manjši in blaten, potapljanje je tam nemogoče. Desni pa je glavni dotok in nekateri jamski potapljači so že uspešno preplavali kar 600 metrov dolg sifon.

Jama Skadulca. Foto Tine Šubic

Po dežju se v Skadulci hitro dvigne vodna gladina. Foto Tine Šubic

Ko pridete po potki navzdol, na levi strani vidite kovinske stebričke, ki so trenutno prazni. A kmalu bodo nanje nameščene posebne infomacijske kocke, ki jih bo mogoče vrteti in si na njih prebrati vrsto podatkov in zanimivosti o Skadulci (npr. da bruha vodo do 6 m3/sekundo). Pa tudi o drugih jamah Cerkniškega polja in njenih prebivalcih, značilnostih, problemih zaradi onesnaževanja, njihovih pogumnih raziskovalcih. Obnovo poti, klopce in info table smo realizirali s pomočjo projekta Kras.Re.Vita, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija

Info kocke

Na kocki bodo zanimive informacije o jamskem netopirjuDrobnovratinikKocka: fotografije in informacije o jamskih raziskovalcih

Ob jami so na voljo klopi, kjer bodo prijetno posedanje še polepšali čudoviti razgledi - ne le na jamo Skadulco, ampak na jezero in še čez, ter na Slivnico nad njim. Ob toplih večerih pa tudi na ribiče na jezerskih bregovih.

Prijetna klopca s pogledom na Skadulco. Foto Eva Kobe

Še dodatni dve novi klopci z razgledom na jezero. Foto Tine Šubic
Večerni pogled na jezero s Skadulce. Foto Eva Kobe

Sapo jemajoč pogled iz klopc, kamor lahko sedete. Foto Tine Šubic