Rezultati iskanja

Domov / Novice

Ob Cerkniškem jezeru postavljamo že peto opazovalnico za ptice

Malnšče je, po lokalnem poimenovanju njene lokacije, že peta opazovalnica za ptice v našem parku. Ta, za razliko od drugi štirih, ki stojijo na vzpetinah, stoji na ravnini, tik ob vodotoku Strženu, v kraju Gorenje Jezero. Gradbeni delavci jo postavljajo prav te dni.

Namenili smo ji prostor ob mostu med Gorenjim Jezerom in Lazami, pod katerim teče Obrh, ki se po sotočju z Lipsenjščico preimenuje v Stržen. Domačini vedo povedati, da je tod nekoč stal mlin (»maln« po domače), zato je to območje znano pod imenom Malnšče.

Opazovalnica ptic MalenščeFoto Tomaž Jančar

V Notranjskem parku smo se odločili posamezne elemente infrastrukture poimenovati po ledinskih imenih in jih napisali tako, kot jim rečejo domačini. Tako imamo opazovalnici Kuharco in Klejni vrh, opazovalnica v obliki stolpa se imenuje Otočec, ta pri Gorenjem Jezeru pa Malnšče.

Opazovalnica Malnšče stoji na zemljišču Agrarne vaške skupnost Gorenje Jezero, ki je izbrala tudi obliko opazovalnice. Notranjski park se Skupnosti za soglasje k postavitvi objekta najlepše zahvaljuje.

 

Foto Tomaž Jančar

Foto Tomaž Jančar

Foto Tomaž Jančar

Ta opazovalnica bo manjša od ostalih, z dvokapno streho, na čelnih stranicah pa odprta. Tudi tu bodo table z zanimivimi informacijami o okolici. Z opazovalnice se odpira čudovit pogled na Stržen, ob izjemno jasnem vremenu pa bo z nje možno ugledati celo najvišjo slovensko goro, Triglav:

Zimski pogled na Triglav z MalenščFoto Tine Schein

Ob vsakem letnem času čudovit pogledFoto Tine Schein