Rezultati iskanja

Domov / Novice

Občani Cerknice z odločnim "NE" smetenju

Naš naravovarstveni nadzornik je spet naletel na žalostno podobo in odraz človeške brezbrižnosti. Na območju Slivnice, ob makadamski cesti, ki iznad Peščenka vodi proti Martinjaku, je kup smeti. Predvsem gre za pločevinke piva in ostanke embalaže prigrizkov, pa tudi zeleni odrez in nekaj komunalnih in gradbenih odpadkov.

Vse sprehajalce, obiskovalce, pivce, žurerje in druge, ki prihajate na zavarovano območje narave Notranjskega parka, prosimo, da smeti odnesete s seboj, tako kot ste jih prinesli še v obliki polnih embalaž.

Smetenje v naravi je nedopustno in kaže na nekulturo nekaterih ljudi, ki očitno ne razumejo, da s takšnim ravnanjem škodujejo okolju, v katerem živijo tudi sami, s tem pa posredno škodujejo tudi sebi. Puščanje odpadkov na tleh, predvsem v naravi, velja za nesprejemljivo dejanje, ne le zaradi estetike, ampak tudi zaradi škodljivih vplivov na naravo in nenazadnje možnega izbruha bolezni.

Košev za smeti na območju parka ni, razen na parkiriščih in vstopnih točkah. Trend v zavarovanih območjih narave po vsem svetu je, da se koši za smeti umikajo. Pričakuje se ozaveščenost obiskovalcev, ki se morajo držati načela –  vse, kar prinesem s seboj, tudi odnesemo.

Zgodba s smetenjem pod Slivnico pa se nadaljuje takole: po naši objavi zasmetene poti nas je Cerkničan Mirko Jakovljević presenetil z informacijo in fotografijami, kako se je kar sam lotil pospravljanja. Odstranil je vse odpadke in jih vestno zložil na kup, ki je končal v zbirnem centru komunale Cerknica. 

Izkazalo se je, da Mirko v svojem prostem času pogosto za drugimi pobira nesnago v naravi, katere velik ljubitelj je. Preprosto ga preveč boli pogled na te neestetske ter za naravo in ljudi škodljive podobe, pa se čiščenja loti kar sam, saj ukrepi ob prijavah inšpekcijskim službam običajno trajajo predolgo. Naš poklon, pohvala in zahvale Mirku za to požrtvovalno delo v dobro vseh nas!

Nekaj fotografij samostojnih čistilnih akcij Cerkničana Mirka Jakovljevića:

Nato smo prejeli tole sporočilo prebivalcev naselja Peščenk (pod Slivnico):

"Danes smo se zbrali nekateri prebivalci Peščenka. V zadnjih 14 dneh se je na našem območju noro povečalo odlaganje smeti. To nas izjemno moti, zato smo se odločili, da naredimo čistilno akcijo. Ena skupina se je podala po makadamski poti do Marofa, druga je zavila na požarno pot. V uri in pol smo nabrali 245.8 kg smeti. Našli smo prazne akumulatorje, motor za čoln, ogrodje mopeda, gume, škafe, posode, piksne, čevlje in drugo."

Fotografije po koncu akcije prebivalcev Peščenka:

Hvala občanom, da skrbijo za lepšo, čistejšo in varnejšo naravo. Veliko je takih, ki mimogrede, med sprehodom ali tekom v vrečko naberejo smeti ob svoji poti in jih odnesejo v kanto za smeti. Po švedskem vzoru se je za to uveljavil izraz "plogging"- iz kombinacije angleških bese jogging (= rekreacijski tek) in picking up litter (= pobirati smeti). Na Švedskem so leta 2016 namreč začeli z organizirami akcijami rekreacijskih tekačev, ki so med tekom v vrečke pobirali odvržene odpadke. Gibanje, z izrazom vred, se je preneslo v velik del preostalega sveta.

Tudi Notranjski park se trudi odstranjevati odložene odpadke, kolikor le zmore. Ima naravovarstvenega nadzornika in nekaj tehničnih sodelavcev, ki – kadar le lahko – odpadke odstranjujejo, vendar je tega toliko, da bi lahko počeli le to, imajo pa še ogromno drugega dela, predvsem vzdrževanje naših urejenih poti in vzdrževalne posege v naravi v smeri ohranjanja ekosistema.

Tehnični sodelavci Notranjskega parka vsakodnevno odstranjujejo odpadke, na katere naletijo med svojim delom.

Čudovita, krhka narava Cerkniškega jezera.